Az eukaliptuszok és a klímaváltozás

Ausztráliában érdekes kísérletbe fogtak, amelynek célja szimulációval megfigyelni, hogyan birkózik meg a természet a jövőben az állandó klímaváltozásokkal.

A kísérletet, amely a maga nemében első a világon, a Western Sydney egyetem Hawkesbury Környezetvédelmi Intézet végzi. Kutatói a következő tíz éven tesztelnek egy cserjét zónát olyan mesterséges körülmények között, amelyek a feltételezések szerint a jövőben bekövetkeznek, magas koncentrációjú C02-vel és váltakozó esőzésekkel. (Aiolus News) A kísérlet középpontjában az „ Eucalyptus Free Air C02 Enrichment” áll, amelynek tartozéka hat üvegrostból és acélból készített gyűrű alakú, 28 méter magas és 24 méter széles építmény, amelyeket a New South Wales-i Richmond őshonos eukaliptusz fái köré raknak. Az építményekben van egy érzékelőkből álló modul, amely C02-t bocsát ki.

Mindez arra szolgál – magyarázzák a kutatók – hogy létrejöjjön egy olyan atmoszféra, amelyben a széndioxid szint kb. 40 %-al magasabb, mint a jelenlegi. Ez felel meg a globális hőmérséklet előre jelzett kb. 3 fokos átlag felmelegedésének. Ezeket a körülményeket mesterségesen előidézve elemzik majd, hogy miként változnak meg az élőlények, beleértve az embereket is. A kutatók hatalmas darukat használnak majd fel arra, hogy figyelemmel kísérjék a fákat a gyökerektől, a talaj baktériumaitól és gombáitól a koronájáig és a leveleken lévő rovarokig. A kísérlet – reményeik szerint – kitekintést tud adni arra, hogy miként fognak viselkedni futurisztikus körülmények között ezek az élőlények. A munka szeptemberben kezdődik és az első eredményeket a jövő évben publikálják. Az intézet már végzett egy előzetes kísérletet az elmúlt 18 hónapban egy kis csoport fán. A karbon-stressz hatása alatt ezek a fák csökkentették fotoszintézisüket.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.