Az EU komolyan veszi a klímaváltozás kihívásait

Európa korábban nem létező energiapolitikája tulajdonképpen ez elmúlt években kezdett formálódni, és a kezdetektől komolyan vette a klímaváltozás kérdését – fogalmazott Herczog Edit az EU-s energiapolitika öt évét értékelő brüsszeli fórumon csütörtökön.

A szocialista képviselő szerint a Klímacsúcs idején fontos leszögezni, hogy Európa a klímaváltozás elleni küzdelemben nemcsak komoly vállalásokat, de komoly lépéseket is tett.
Herczog Edit az elmúlt évek eredményeit értékelő előadásába rámutatott, hogy az Unió egyre markánsabban formálódó energiapolitikája a fogyasztók védelme és a versenyképesség megőrzése mellett már a kezdetektől komoly vállalásokat fogalmazott meg a klímavédelem érdekében is. A képviselő szerint az EP által az elmúlt évben elfogadott Harmadik Energiacsomag az ellátásbiztonság, az európai energiapiac liberalizációja és integrációja, a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése, és az energiahatékonyság, takarékosság ösztönzése irányába is jelentős elmozdulást hoz Európa szerte.

Herczog rámutatott, hogy az Európai Tanács 2007-ben “3X20”-as vállalása globálisan előremutató volt, hiszen kimondta, hogy 2020-ra nemcsak 20%-kal kell csökkenteni a kontinens üvegház-gáz kibocsátását, a jelenlegi 8%-ról 20%-ra kell növelni a megújuló energiaforrások kitettségét és végül 20%-kos javulást kell elérni az energiahatékonyság terén, csökkentve fogyasztásunkat.

“A Koppenhágai Klímacsúcs alatt fontos tudatosítani, hogy az EU nemcsak beszél a klímavédelemről, de a fejlett világ többi része számára is előremutató módon vállalásait törvényi garanciával is alátámasztotta” – véli Herczog. A képviselő emlékeztetett: az Európai Parlament a Klímacsúcs előtt elfogadott határozata kimondja, hogy az Uniónak nemzetközi szinten is vezető szerepet kell vállalnia, hogy az átlagos hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben ne haladja meg az iparosodás előtti szintet.
Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.