Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Az EU jövőre búcsúzna a hagyományos égőktől

Az EU jövőre búcsúzna a hagyományos égőktől

Hagyományos izzók helyett jövőre várhatóan már csak energiatakarékosakat fognak gyártani az Unióban, amennyiben az Európai Bizottság által felvetett törvényjavaslat elfogadásra kerül.

Az energiatakarékos izzók hozzávetőleg ötször kevesebb energiát fogyasztanak hagyományos társaiknál és közel tízszer annyi ideig élnek, így aztán bőven megtérül a némileg magasabb beszerzési ár a használat során. Az új szabályozás értelmében, ami 2009-től léphet életbe, fokozatosan vonnák ki a forgalomból a nem energiatakarékos izzókat, méghozzá aszerint, hogy mennyi wattot fogyasztanak. Ezzel a lépéssel az EU mintegy évi 5-8 milliárd eurónyi megtakarításra számít a fogyasztók számára.

Egyedül Németországban az összes háztartási izzó lecserélésével több, mint 7,5 milliárd kilowattórát meg lehetne spórolni, nem beszélve a 4,5 milliárd tonnányi széndioxid-kibocsátás csökkenésről. A német gyártók azonban kifejezetten károsnak ítélnének egy olyan döntést, ami 2015 előtt teljes korlátozást, kitiltást jelentene a hagyományos izzók számára, hiszen nem rendelkeznek olyan kapacitásokkal kompakt fénycsövek terén, amivel a teljes piac igényét ki tudnák elégíteni. Egy darabig tehát még szükség van a
régi izzókra is.

A hagyományos villanykörték a felhasznált energia egy részéből nem fényt, hanem hőt állítanak elő, ami tehát pazarlásnak számít, amennyiben valaki nem így próbál befűteni egy helyiséget. Ezzel szemben az új izzók kevesebb hőt és több fényt termelnek ugyanannyi energia felhasználásával.

Tavaly Ausztrália volt az első, mikor bejelentette, hogy 2010-ig kivonja a forgalomból a hagyományos izzókat.

Ajánlott tartalom

Megjelent a Nemzeti energia- és klímaterv tervezete

Az Innovációs és Technológiai Múzeum (ITM) közzétette a Nemzeti energia- és klímaterv tervezetét; a dokumentum szerint Magyarország az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátásának minimum 52 százalékos csökkentését tervezi 2050-ig az 1990-es szinthez képest, de 85 százalékos mérséklésre törekszik ilyen hosszú távon, és 2030-ra a megújuló energiaforrások 20 százalékos részarányát szeretné elérni a bruttó végső energiafogyasztáson belül.

Nincs hozzászólás

  1. Helyes, támogatom! Mi már teljesen átálltunk erre a technológiára. Sajnos pont a pénztárnál láttam, hogy az előttünk levő nő kb 30db hagyományos izzót vett… Úgy érzem ő még pár évig nem fog váltani.