Az EU 100 millió eurónál többet szán környezetvédelemre

Az EU 101,2 millió euróval támogatja a környezetvédelmet a LIFE-projekt keretében – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben.

A LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló legújabb projektek kilenc tagállamban, Cipruson, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Írországban, Lettországban, Szlovákiában, Csehországban és Spanyolországban valósulnak meg. Frans Timmermans, a zöld megállapodás végrehajtásáért felelős uniós biztos szerint a LIFE- projektek évek óta fontos szerepet töltenek be, és jelentős hatást fejtenek ki a gyakorlatban. A most bejelentett 100 millió eurós támogatással hozzájárulnak az értékes természetes élőhelyek megőrzéséhez, a levegő tisztaságának fenntartásához, valamint számos tó és folyó szennyezésének csökkentéséhez, és ezáltal az európai polgárok jóllétéhez – jelentette ki. A LIFE-programot az Európai Unió 1992-ben hozta létre az éghajlatváltozás elleni harc és a környezetvédelem érdekében. A program integrált projektjei segítik a tagállamokat az uniós jogszabályok betartásában a természetvédelem, vízgazdálkodás, levegőtisztaság, hulladékkezelés, az éghajlatváltozás csökkentése területén. Továbbá, a projektek támogatják a környezetvédelmi és éghajlat-politikai jogszabályok összehangolt és nagy területet lefedő végrehajtását, és ösztönzik a más uniós forrásokból, a nemzeti és regionális szereplőktől, illetve magánbefektetőktől származó finanszírozás mozgósítását.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.