Egészen az Északi-sarkvidékig szállítják az óceáni áramlatok az Európa és az Egyesült Államok körüli vizekbe kerülő műanyaghulladékot, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet.

Az Északi-sarkvidéken köt ki az európai műanyaghulladék

Egészen az Északi-sarkvidékig szállítják az óceáni áramlatok az Európa és az Egyesült Államok körüli vizekbe kerülő műanyaghulladékot, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet.

A szakemberek szerint a Grönlandtól keletre hullámzó vizekben és a Barents-tengerben talált műanyaghulladékok mennyisége jóval nagyobb annál, mint amit az ilyen gyéren lakott régióktól várna az ember. A jelek szerint az Atlanti-óceán északkeleti szektora a végső nyughelye a vízfelszínen utazó műanyaghulladékoknak” – húzták alá a kutatók a Science Advances című folyóiratban közölt tanulmányukban. A szakemberek az Északi-sarkvidék 42 pontján gyűjtöttek be mintákat 2013-ban a Tara kutatóhajóval és eredményeik szerint négyzetkilométerenként több százezer, főleg apró műanyaghulladék található az Atlanti-óceán északkeleti régiójában. A szemét döntő része láthatólag régen került a vízbe, és Európa, valamint Észak-Amerika felől sodródott fel északra.

Káros hatással van az arktiszi élővilágra

“Az Északi-sarkvidék vizeiben lebegő műanyagszemét 99 százaléka Grönland és a Barents-tenger környékére koncentrálódik” – mondta a kutatást vezető Andres Cozar, a Cádizi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az északi sarkkör többi részén ugyanakkor csak nagyon kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem található műanyagszemét. A szakemberek rámutattak, hogy a globális felmelegedés következményei, így a tengeri jég csökkenése miatt az Északi-sarkvidék még sebezhetőbbé válhat a környezetszennyezéssel szemben. A tanulmány szerint “külön aggodalomra” ad okot, hogy a műanyaghulladék hatással lehet a törékeny arktiszi vadvilágra, különösen a tengerfenék közelében, ahová a műanyagdarabok végül lesüllyednek, írta az origo.hu.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.