Az erdőktől függ hatvanmillió ember élete

Nemcsak a veszélyeztetett madarak és emlősök fennmaradását veszélyezteti a Föld erdeinek kitermelése: mintegy hatvanmillió ember megélhetése függ közvetlenül az erdőktől.

Évente világszerte átlagosan 130 ezer négyzetkilométernyi erdőt vágnak ki, 1960 óta 645 millió hektár trópusi erdő semmisült meg. A veszélyeztetett emlős- és madárfajok nyolcvan százalékának léte kerül veszélybe a fák kitermelésével, miközben az ENSZ szerint hatvanmillió ember létfenntartása függ közvetlenül az erdőktől – emlékeztetett a tényekre a Természetvédelmi Világalap (WWF) a március 21-i erdők világnapja alkalmából.
Az adatok szerint 160 millió hektár erdő van az Európai Unióban – ez Németország, Franciaország és Spanyolország együttes területének felel meg – és a világ erdővel borított területeinek négy százalékát jelenti.
“Az Európai Unió területének 42 százalékát borítja erdő. Nagyon fontos célunk, hogy megőrizzük ezt a bioerőforrásban gazdag kincset” – fejtette ki Karin Kadenbach, az Európa Parlament képviselője.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.