Az erdők is megsínylik a csapadék hiányát

A SEFAG Zrt. a csemetéket vízfelvételt segítő szerrel kezeli – Egyelőre találnak az állatok ivóvizet Nehezíti a tavaszi erdősítési munkálatokat a hosszú ideje tartó száraz időjárás, a csemeték gyökerét ültetés előtt be kell nedvesíteni, hogy esélyt kapjanak a túlélésre.

A vadállományra is fokozott figyelmet kell fordítani ebben a csapadékhiányos időszakokban, főleg a vaddisznós kertekben alakulhat ki nyárra vízhiány, írja a forestpress.hu. A magyarországi meteorológiai mérések történetében 2011 volt a legaszályosabb év, a talaj vízkészletei kifogytak az idei esztendő elejére. Az elmúlt három hónap szintén rendkívül száraz volt, a talaj felső rétegeiben gyakorlatilag nincs a növényzet számára felvehető víz. A jelenleg folyó erdősítési munkákat (csemeték ültetése, magvak vetése) komoly mértékben veszélyezteti ez a száraz időjárás. A tavaszi erdősítési szezon április végén befejeződik, és amennyiben április és május is csapadékszegény lesz, komoly aszálykárokkal kell számolni. Erre legutóbb 2007-ben volt példa, amikor a SEFAG Zrt.-t 500 hektáron érte aszálykár, ebből 385 hektárt újra is kellett erdősíteni.

A SEFAG Zrt. szakemberei a csemeték gyökérzetének pépelésével, azaz nedvesítésével, vízfelvételt segítő szer használatával próbálják elejét venni a friss erdősítés elhalásának, de ez is csak rövid ideig biztosítja a túlélést. A tavaszi időszak után ráadásul a talajaszály mellett megjelenő légköri aszály is további veszélyforrást jelent, mivel ez fokozott párologtatásra készteti a növényt, ezért annak gyors pusztulásához vezet. De az idősebb állományok is megsínylik a vízhiányt: egyrészt visszaveti őket a növekedésükben, másrészt szervezetük legyengül, fokozottan ki lesznek téve a károkozóknak, gombáknak, rovaroknak. A száraz időszak a vadállomány számára is kedvezőtlen. Egyelőre találnak az állatok ivóvizet, néhány erdei dagonyát, ahol megszabadíthatja magukat a kellemetlen vérszívóktól. A SEFAG munkatársai folyamatosan figyelik az erdei vízfolyások, vízállások állapotát, és amennyiben a helyzet súlyosbodik, mesterségesen pótolják a hiányzó éltető vizet.

Az erdők esetében (akár fiatal, akár idős) egy alapvetően emberi gondatlanságból, felelőtlenségből eredő veszély is fokozottan jelen van, hiszen az erdőtüzek számára ez az időjárás rendkívül kedvező. Felhívjuk ezért a figyelmet, hogy erdőben, és annak 200 méteres körzetében – még a kijelölt tűzrakó helyeken is – március eleje óta tilos a tűzgyújtás!

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.