Az erdőirtás is felelős a Kilimandzsáró hósapkájának eltűnéséért

A helyi földművelés, az erdők kiirtása is felelős a Kilimandzsáró hósapkájának eltűnéséért – állítják tanzániai tudósok.

Miközben a koppenhágai klímacsúcson a politikusok új klímaegyezményt próbálnak tető alá hozni a globális felmelegedés lelassítására, tanzániai szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a “Kilimandzsáró hava” nem csupán a klímaváltozás következtében olvad rohamos ütemben, abban komoly szerepe van a helyi földművelési szokásoknak is.
“Az erdőségnek kulcsszerepe van a kérdésben. Ugyanis nagy befolyással van a hegyen lehulló csapadék mennyiségére. Kevesebb vegetáció: kevesebb eső. Az emberi közbeavatkozás hatásának vagyunk a tanúi” – szögezte le Jo Anderson, egy észak-tanzániai környezetvédelmi tanácsadó szervezet igazgatója.
Mint Anderson rámutatott: a Kilimandzsáró lejjebb fekvő lankáin az elmúlt 30-40 évben módszeresen irtották az erdőt, hogy faszenet termeljenek, illetve mezőgazdasági területté változtassák. Ez a pusztítás legalább annyira felelős a hósapka olvadásáért, mint a globális felmelegedés – hangsúlyozta.

Az ország 33 millió hektáros erdőterületéből évente több mint 90 ezer hektár tűnik el – nyilatkozta a Reutesnek Batilda Burian tanzániai környezetvédelmi miniszter, aki azzal magyarázta a pusztulást, hogy a helybeliek csak a faszén égetéséből nyerhetnek energiát.
Tanzánia 25 tagú delegációval utazott a klímacsúcsra, mivel az ország számos szempontból – a tengerszint-emelkedés, a korallzátonyok pusztulása, a szaporodó maláriás megbetegedések miatt – súlyosan érintett a klímaváltozásban – fejtette ki a miniszter.
Mint mondta: azt remélik a koppenhágai csúcstalálkozótól, hogy a fejlődő országok számára kínált REDD-program (az erdőirtás és az erdőpusztulás miatti kibocsátások csökkentésére vonatkozó ENSZ együttműködési program) keretében segítséget kapnak.

A “Kilimandzsáró hava” becslések szerint 11.700 éve fedi a hegyet. Míg a helyi hegyi vezetők szerint húsz éve 3600 méteren kezdődött a hósapka, manapság a határ már az 5869 méteres magasságú csúcs közvetlen közelében található.
Egy közelmúltban publikált amerikai tanulmány szerint Afrika legmagasabb hegycsúcsának hósapkája 2033-ra teljesen eltűnhet.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.