Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Az EPEAT követelményrendszere
Tudj meg többet: Zöld informatika

Az EPEAT követelményrendszere

Több számítástechnikai cikken feltűnik a szervezet logója, mely bizonyítéka a gyártó környezettudatos szellemiségének és fejlesztési terveinek.

Most segítséget próbálunk nyújtani olvasóinknak, hogy a címke láttán a mögötte rejlő értékelési rendszerrel és a megfelelési kritériumokkal is tisztában legyenek, ezzel is segítve a választást.
Maga a civilszervezet is ezt a célt tűzte ki, támogatni a vásárlókat a környezeti hatásokat figyelembe vevő, tudatos értékelés, összehasonlítás és vásárlás során. Az EPEAT jelenleg asztali és hordozható számítógépek, munkaállomások és monitorok értékelését végzi szigorú kritériumai alapján, melyek az IEEE 1680 számú elektronikai termékek amerikai nyílt környezeti szabványát veszik kiindulópontnak. 51 kritériumot vizsgálnak, melyből 23-nak kötelező, további 28 között pedig szabadon válaszható a megfelelés, mely alapján bronz, ezüst vagy arany minősítést kap a termék. A 23 kötelező pont teljesítése egyenlő a bronzéremmel, a további választott plusz kritériumok felének megvalósítása az ezüst, a 75%-os arány jelenti a legnagyobb minősítést, az aranyérmet.

Néhány kritérium nemcsak a regisztrált termékekre vonatkozik, hanem a gyártó működésére is kihatással van. A vállalati környezetvédelmi politikát vagy a környezetvédelmi vezetési rendszert érintő feltételek minden olyan vállalatra vonatkoznak, melyek regisztrálták valamelyik terméküket a minősítésre; évről évre kötelesek ennek megfelelni, tehát az EPEAT logója minőségbiztosítás is egyben. Az 51 megfelelési pont 8 nagyobb csoportba osztható, mindegyik csoport a fejlesztés és az életút más-más aspektusaira fókuszál.

1.) A környezetre kártékony anyagok csökkentése illetve megszüntetése, mint például a PVC-mentes műanyagalkatrészek; ólom, kadmium, higany mellőzése az akkumulátorokban, arzénmentes képernyő, brómozott égésgátlóktól mentes ház.

2.) Az anyagok kiválasztására fordított figyelem, az újrahasznosított és bioalapú műanyagok favorizálása.

3.) Az elhasználódott gépek utóéletének környezetvédelmi szempontból történő biztosítása. A kötelező minimum a berendezés 65%-os újrafeldolgozhatósága, a válaszható kritérium 90%-os újrafelhasználás. A minél jobb értékek elérése érdekében a festékek és bevonatok eliminációja is fontos pont.

4.) Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik az elhasználódott gépek kezelése, mely jelenleg a visszavétel biztosítására összpontosít.

5.) A termék életciklusának meghosszabbítása, melyhez hozzátartozik a kötelező 3 éves garanciaszerződés és a közös eszközökkel biztosítható bővíthetőség.

6.) Az energiamegőrzés egyetlen alappontja az ENERGY STAR minősítés megszerzése. A megújuló energiaforrások felhasználása egyelőre még opcionális.

7.) Eltávolodva a termék közvetlen vizsgálatától a csomagolás értékelése az újrahasznosítható anyagokat részesíti előnyben. A különválaszható csomagolóanyagok, a mérgező szerek kiküszöbölése és a jól láthatóan feltüntetett nyilatkozat az újrafeldolgozhatóságról mind a minimumkövetelmény részei.

8.) A már említett vállalati teljesítményt érintő csoport értékelése megadott környezetpolitikai szabványok és különböző környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó, tervező és gyártó szervezetekkel történő együttműködés alapján történik.

A szervezet minősítésével ellátott termékek tehát rengeteg fontos adatot közölnek, már a bronzérmes számítástechnikai eszközök is hatékonyabb és hosszabb élettartamot nyújtanak, az ezüst- és az aranyminősítés pedig a gyártó környezetvédelmi ambícióinak és elkötelezett magatartásának ékes bizonyítéka.

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.