Az ENSZ klímapaneljének átalakítását javasolják

Az ENSZ bírálatok össztűzébe került Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) átalakítását javasolja egy szakértői testület.

A bizottság tudományos színvonalának és szervezeti struktúrájának megerősítéséhez “alapvető reformokra” van szükség – fogalmazott a hétfőn ismertetett szakértői jelentés.
Az IPCC-t korábban hibás információk közzététele miatt érték heves bírálatok, amelyek többek között a tudományos adatokkal való manipulációt is felrótták a testületnek. Az IPCC 2007-es jelentésében valótlan adatokat közölt a Himalája vidékének gleccsereiről. A testület egy olyan tudóst idézett, amikor úgy fogalmazott, hogy 2035-re elolvadhatnak az ottani gleccserek, aki adataiban nem jelölte meg ezt az évet.
A klímatanács működését vizsgáló – az ENSZ által felkért – szakértői csoport szigorúbb tudományos irányvonalakat szorgalmazott az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok kezelésében.
A javaslatok szerint az IPCC élére egy végrehajtó bizottság kerülne, hogy ezáltal erősítsék a testület szervezeti felépítését. A vezetőségben helyet foglaló tagok hivatali idejét korlátoznák.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.