Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Az energiatárolás a jövő kihívása

Az energiatárolás a jövő kihívása

Az okos mérés kialakítása mellett a jövő legnagyobb kihívása a megújuló forrásokból termelt energia okos tárolása lehet, a Japánban történt katasztrófa a biztonságos energiatermelésre és -elosztásra irányítja a figyelmet – mondta Andreas Renk, az IBM Global Business Services munkatársa.

Az okos mérés (smart metering) és az okos hálózatok (smart grid) eltérő fejlettségi szinten állnak Európában, az okos mérés jár jelenleg előrébb, a legtöbb nyugat-európai ország több pilot projektet indított e területen − mondta lapunknak Andreas Renk, az IBM Global Business Services vezető tanácsadója. Az okos hálózat a szolgáltatók számára másfajta előnyöket jelent. A hagyományos technológia az energiatermelőtől a szolgáltatón keresztül a fogyasztóig szállítja az áramot, egyirányú mozgással. A zöld energia megjelenésével azonban új igények születnek, Németországban például sok háztartás rendelkezik napelemmel, szélturbinával − ebben az esetben a fogyasztónál termelt energiát kell a hálózatba táplálni. A folyamat forradalmi változásokat hoz a hálózatok működésében − fogalmazott Renk.

 
Új üzleti modelleknek nyílik út
Az okos mérés − amellett, hogy a fogyasztónál termelt energia mérésére is szolgál − sokkal inkább új üzleti modelleknek nyit utat az energiaszolgáltatók és a fogyasztók között, amelyek révén az ügyfél a korábbinál nagyobb értéket jelenthet a cégeknek, az ügyfelek ugyanis − megfelelő tarifarendszerek mellett − átcsoportosíthatják fogyasztásuk egy részét, kisimítva ezzel a fogyasztási görbét. A tradicionális értéklánc a mérőnél végződött, az új azonban túllép ezen, és a fogyasztói magatartást is integrálja. Az IBM globális felmérései szerint a fogyasztók a jelenleginél jobban befolyásolnák kiadásaikat és energiafelhasználásuk környezeti hatásait, ezzel szemben − az internet korában − a havi energiaszámlák gyakorlatilag semmilyen információval nem szolgálnak. Az IBM világszerte több mint 80 szolgáltatónál működött közre okos mérési projektekben, ezek összesen 80 millió telepített vagy tervezett mérőt érintenek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Mennyi műanyagot esznek meg az állatok?

A Cardiffi Egyetem szakértői első alkalommal dolgoztak ki egy olyan módszert, amellyel megbecsülhető, hogy a különböző állatfajok mekkora műanyagokat nyelhetnek le.