Az első multifunkcionális lakótömb Passzívház Plusz minősítéssel

A jövő a megújuló energiaforrásokkal kombinált passzívházaké – a többszintes lakótömbök esetében ez már tanúsítással igazoltan működik. Innsbruckban épült meg az a négyszintes lakótömb, mely demonstrálja, hogy nem csak elméletben létezik a megoldás.

A koncepció újdonságát jelzi, hogy nem egyszerűen az éves pozitív energiamérlegre fókuszál – amely korábban sok hibalehetőségre adott okot –, hanem a gyakorlati megoldásra: hogyan lehet a valódi energiaszükségletet a régióban és évszaktól függetlenül, kizárólag a helyben elérhető megújuló energiára alapozva teljesíteni.

Valóban fenntartható energiaellátásról van tehát szó, melyet az alkalmazott rendszer elérhetővé tett. A kérdés, hogy lehetséges-e egy lakóépületet teljesen megújuló forrásokra alapozva ellátni energiával? A válasz egyértelmű: lehet, működik a megoldás – közölte Dr. Wolfgang Feist, a PHI igazgatója. A szükséges alapot a passzívházak bizonyított energiahatékonysága adja – a fennmaradó energiaigény annyira csekély, hogy megfelelően telepített helyi megújuló energiaforrások biztosítani tudják az igények kielégítését, még télen is.

A sokszor idézett „éves net-zéró” energiamérleg nem ad valódi megoldást az épületek értékelésére, mert mostanáig nem volt elérhető a nyáron megtermelt pluszenergia eltárolása a téli hónapokra jelentős veszteség nélkül. Ezt eddig nem vették figyelembe, de ezt a problémát sikerült áthidalni a „Passzívház Plusz” szabvánnyal.

A Vögelebichl nevű lakótömb két részből áll, az északi egység tíz, a déli tizenhat lakást foglal magába. Mélygarázs köti össze a két tömböt. A „plusz” minősítésű északi tömb talajvizes hőszivattyúval, napkollektorokkal és napelemekkel van felszerelve, jól kiegészítve a passzívház-szerkezetekkel és berendezésekkel – tripla üvegezésű ablakok, hőhídmentes szerkezetek, kiváló hőszigetelés, hővisszanyerős szellőzés stb. – megépült épületet.

Az új passzívház kategória tehát már a gyakorlatban is debütált. Az év végére már angolul is elérhető lesz a kibővített új PHPP, melyben a megújulókra alapozott primerenergia mutató értéke (PER – primary energy renewable) nem lehet több 45 kWh/m2,év értéknél, miközben az épületnek legalább 60 kWh/m2,év energiát kell termelnie helyszíni megújuló forrásokból. A fűtési energiaigény továbbra sem lehet több, mint 15 kWh/m2,év.

Nem sokkal korábban, Németországban kapta meg egy családi ház a világ első „Passzívház Plusz” minősítését.

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.