Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Az élő fal mohából állít elő áramot
Tudj meg többet: Bioenergia
-

Az élő fal mohából állít elő áramot

Elena Mitrofanova tervezte a Moss Voltaics nevű élő falat, mely moha segítségével termel villamos energiát.

Mitrofanova jelenleg posztgraduális diplomáját készíti az Institute for Advanced Architecture intézményben, Katalóniában, és ez a projekt a szakdolgozata. A Moss Voltaics rendszer egyesíti az élő növényeket az építészeti elemekkel, mely egy tiszta energiarendszert eredményez.

Ez a projekt nemcsak arról szól, hogy egy vonzó megújuló energiaforrást létesítsünk az otthonunkban, hanem sokkal több van ebben az ötletben. Egy ilyen rendszer, egy ilyen koncepcióban akár nagyobb, városi felhasználású méreteket is ölthet. Mitrofanova mohát használt a rendszer prototípusának megalkotásához, de elismeri, hogy más típusú növények vagy algák is felhasználhatóak. Mivel a moha megtalálható a városi környezetben is — a járda repedései között, a háztetőkön és a falakon is — úgy tűnik, ez a tökéletes közeg egy növényi alapú energiatermelő rendszer.megvalósításához.

-

Az, ahogyan a mikrobiális üzemanyagcellák működnek, nem túl bonyolult, egyszerű tudomány: a rendszer kihasználja azt az energiát, mely a fotoszintézis során keletkezett. A projekthez szükséges tartó kialakításánál fontos szempont volt, hogy skálázható legyen, attól függően, hogy éppen mennyi villamos energia szükséges. Mitrofanova ezt a koncepciót úgy ábrázolja, hogy egy négyzetméternyi mohából mennyi kinyert energia szükséges az egyes elektronikai eszközökhöz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

index

FM: az ország 2020-ig 3540 milliárd forintot fordíthat természetvédelemre

Magyarország a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 3540 milliárd forintot fordíthat környezet- és természetvédelemre, így például egyebek mellett az energiatakarékos technológiák támogatására és a vizes élőhelyek védelmére is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.