Az elmúlt évtized top kütyüi 1. rész

CD lemezjátszók. Film. Zsebkönyvek. Tíz évvel ezelőtt nem tudtunk élni nélkülük, ma pedig már elavultak.

Az elmúlt évtized elárasztott bennünket jó pár különböző elektronikai kütyüvel, melyek sokkal egyszerűbbé teszik az életünket, és biztosítják felhőtlen szórakozásunkat.

Pár héten belül új évtizedbe lépünk, így itt az ideje, hogy sorra vegyük az elmúlt 10 év legnagyobb slágerszerkentyűit.

Az iPod

A digitális zenelejátszó már akkor a színen volt, mikor az Apple 2001-ben bemutatta az iPodot. Nem igazán volt túlzás, mikor az Apple vezérigazgatója, Steve Jobs azt mondta: „A zenehallgatás soha nem lesz újra a régi.”

Az iPod (és fehér fülhallgatói) hamar kulturális ikonná vált. Hatását alig kell szépíteni. Az iTunes-zal, az iPod népszerűvé tette az mp3 lejátszót és örökre megváltoztatta a zeneipart.

Egy halom CD? Eltűnt. Út a lemezboltba? Eltűnt.
Az Apple lehetővé tette a zene-, tévésorozat- és videóvásárlást. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy bejelentkezel a számítógépedre és kattintasz párat az egérrel.
2007-ben a vállalat bejelentette, hogy eladta az egy milliomodik iPodját, így ez az eszköz vált minden idők legjobban fogyó zenelejátszójává.

Az iPod hosszú utat tett meg. Az eredeti iPod 1000 dal tárolására volt képes, így az Apple szinte minden évben frissítette modelljeit. Megjelentek a Shuffle-ök, Nanok és persze az iPod Touch is. A jelenlegi classic iPod (az eredetire leginkább hajazó modell) 40.000 dalt képes tárolni.

iPod

GPS berendezések

Ó, azok a hajtogatós térképek…! Egy ideig minden autóban megtalálhatóak voltak, mint tartozék. Hosszú kirándulások alkalmával a legszükségesebb darabnak számított. De most már csak egy letűnt korszak figyelmeztetőjelei.
2000-ben az Egyesült Államok a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette a GPS-t.

Egyik napról a másikra, a GPS civil felhasználói tízszer pontosabban meg tudták határozni A-ból B-be jutásukat, mint korábban. A következő években a Garmin-nak hála a GPS készülékek Amerika-szerte megtalálták útjukat a műszerfalra.

A sofőrök száműzték hát a hajtogatós térképeket autóikból és autós navigációs rendszerre cserélték őket. A hang- képes eszközök elvezetik őket célállomásaikra.
A frissítéseknek köszönhetően már azt is megtudhatjuk, hogy például hol van a legközelebbi benzinkút, sőt, iPhonejainkat is csatlakoztathatjuk a GPS-hez, kielégítve információéhségünket.

GPS

A BlackBerry

A BlackBerry bizonyítottan függőséget okoz.
A Motion kutatói 1999-ben mutatták be először a mára hatalmas népszerűségnek örvendő BlackBerry mobilt. A mostani BlackBerry okostelefonokat azonban 2002-ben vezették be.

Az okostelefon elérhetővé teszi használója számára az internetet –  így amellett, hogy fényképeket készíthetünk, szöveges üzeneteket küldhetünk és telefonálhatunk, akár e-maileket is küldhetünk, illetve fogadhatunk segítségével.
Ahogy az ára csökkent, a népszerűsége egyre nőtt, az államokban minden második városlakó kezébe BlackBerry került, egyetemistáktól a háztartásbeli anyukákig.

Barack Obama, mikor átvette bőrfotelét a Fehér Házban, híresen harcolt saját becses BlackBerryjének megőrizéséért, annak ellenére, hogy nemzetbiztonsági szabályok előírják az úgynevezett „e-amil-mentes” elnök személyét.

Az érintőképernyős iPhone óta bár osztoznia kell a piacon, a BlackBerry megtartotta saját rajongótáborát könnyen használható billentyűzetével és fejlett irodai alkalmazásaival és biztonsági kiegészítőivel.

Obama Blackberry-vel a kezében

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.