Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Az elképzelt vihar napja

Az elképzelt vihar napja

Pusztító vihart feltételezve szerdán kommunikációs tesztgyakorlatot tart és ennek keretében országos riasztást ad ki a katasztrófavédelem; a riasztás fiktív helyszínekre vonatkozik majd, A Gyűrűk Ura című Tolkien-műből ismert Völgyzugolyra és Helm-szurdokra.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság múlt pénteken az MTI-vel azt közölte: elsősorban azért használják A Gyűrűk Ura című könyvből, valamint annak filmváltozatából származó földrajzi neveket, mert a magyar ifjúság szinte egésze jól ismeri azokat, így a fiatalok segítségükre lehetnek szüleik tájékoztatásában. A főigazgatóság szervezésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati média – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda -, valamint a TV2 vesz részt a tesztgyakorlatban. A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, melyek szerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. A gyakorlat során ennek megfelelően a médiaszolgáltatók tesztelik a katasztrófavédelmi szervek részére a törvényben biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé.  A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.