Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Az elhízás a fejlődő országok szegényeit is veszélyezteti

Az elhízás a fejlődő országok szegényeit is veszélyezteti

Az elhízás egyre gyakoribb a szegény városlakók közt Afrikában az olcsó, nagy zsír- és cukortartalmú ételekhez való könnyű hozzájutás miatt – jelentették kutatók kedden.

Hét afrikai ország adatait elemezve kiderült, hogy az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek elejéig mintegy 35 százalékkal emelkedett a túlsúlyos vagy elhízott emberek száma, a növekedés mértéke a szegényebb népességnél volt nagyobb.
A BioMed Central Public Health című szaklapban megjelent tanulmány rámutat, hogy az Afrika városiasodott területein élő gazdagok körében is nagy az elhízás mértéke, ám a kövérségi arány növekedése a szegények között jóval magasabb.
“Annak ellenére, hogy a legkevésbé városiasodott kontinens, Afrika népessége egyre inkább urbanizálódik, városaik példátlan arányban növekszenek” – mondta Abdhalah Ziraba, aki a Nairobiban működő Afrikai Népesség- és Egészségkutató Központ munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) októberi bejelentése szerint a túlsúly ma már nagyobb arányban járul hozzá világszerte a halálozáshoz, mint az alultápláltság. A diabétesz – amely egyike az elhízással összefüggő krónikus betegségeknek – 180 millió embert érint már globálisan.

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.