Az elektromos autók vásárlásának támogatását tervezik Romániában

Az elektromos autók vásárlásának támogatását tervezik Romániában. Borbély László környezetvédelmi miniszter erről tárgyalt szerdán a Dacia Groupe Renault képviselőivel.

“Szakembereink elkészítették a villanyautó vásárlásakor nyújtott kedvezmények jogszabálytervezetét, jelenleg az igazságügyi minisztérium véleményezésére várunk” – idézi az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján Borbély László romániai környezetvédelmi minisztert. Borbély László szerint fontos különbséget tenni a hibrid- illetve a villanyautók vásárlásakor nyújtott támogatások között, mivel a kibocsátott szennyezőanyag értéke a kizárólag elektromos meghajtású járművek esetében nulla. A jogszabálytervezet az új autók vásárlását ösztönző roncsautó-program módosítását javasolja, úgy, hogy a közintézmények által leadott autók esetében egyről hatra emelnék az értékjegyek számát, amelyeket új jármű vásárlásánál lehet felhasználni. A módosítás célja az, hogy az értékjegyekkel fedezhető legyen a hagyományos- és az elektromos autók közötti körülbelül ötezer eurós (1,325 millió forint) árkülönbözet.

 
A tárcavezető elmondta még, hogy elemezik annak a lehetőséget is, hogy azon közintézmények, amelyek szeretnének elektromos autót vásárolni, ám nincs a roncsautó-programban leadandó gépkocsijuk, a megvásárolandó elektromos autó árának legfeljebb 25 százalékát támogatásként kapják meg a környezetvédelmi alapból. Borbély László hangsúlyozta, hogy ebben az esetben egy közintézmény egy alkalommal egyfajta támogatásban részesülhetne.
A lakosság számára azután lehetne meghirdetni a kedvezményes vásárlás lehetőségét, ha Romániában kiépülne a villanyautók feltöltésére alkalmas infrastruktúra – mondta Borbély László. Európai Uniós szinten jelenleg még nincs a támogatások mikéntjét, összegét előíró rendelet. Egy 2009-es uniós szabály általánosan szól a környezetbarát, energia-hatékony gépkocsik használatának előtérbe helyezéséről – magyarázta a környezetvédelmi tárcavezető.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.