Az éghajlatváltozás legújabb áldozatai: az etióp sportolók

Az etióp sportolók, a hosszútávfutás nagymesterei úgy vélik, hogy hazájuk már nem olyan barátságos saját sportolóival.

A Reuters jelentése szerint úgy látszik, az éghajlatváltozás a hibás, a gyorsan változó hőmérsékletnek hála lehetetlen a nap délutáni óráiban edzeni.

A híres Aselai edzőpálya (mely Etiópia egyik kis városában található) egyre melegebb, néhány éven belül pedig ténylegesen túl forró lesz a sportolók számára. Haile Gebrselassie, az egyik leghíresebb etióp sportoló a közelben él, és gyakran edz Asela környékén. Nemrégiben átlagosnak mondható futásra indult a futócsillag Derartu Tulival (az első afrikai nő, aki olimpiai aranyat nyert) és meg kellett állapítania, hogy reggel fél tízkor már izzad, ez pedig meglehetősen ismeretlen a fenn említett környéken. Etiópia legsikeresebb és leghíresebb sportolói ebben a régióban élnek, de ha a klímaváltozás közbeszól, ez nem lesz már így sokáig.

Az atlétika itt olyan, mint más országokban a turizmus, vagy ahogy Gebrselassie mondta: „Brazíliának a foci.”. Ha a sportolók nem tudnak a saját országukban edzeni, egy teljes ágazat kihalhat – muszáj lesz más országokba költözniük. Az etióp nemrég rengeteg pénzt költött képzési lehetőségek megvalósulására. Fiatal futók és edzőik hajnal 6-kor kezdenek tréningezni, de nincs sok idejük, hiszen a nap néhány óra elteltével már tüzesen éget.
Meteorológusok jelentése szerint 1986 óta a hőmérséklet átlagosan 1,5°C-kal nőtt a környéken. Ilyen rövid idő alatt ez a növekedés hatalmasnak számít – az embereknek és más fajoknak is meglehetősen nehéz alkalmazkodniuk hozzá.
Mivel a vezetők ezen a héten foglalkoznak a kérdéssel Koppenhágában, az etióp sportolók kíváncsian várják az eredményeket az etióp atlétika jövőjét illetően.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.