Az egészségügyi határérték feletti a porszennyezés Kolontáron

Folyamatosan az egészségügyi határérték feletti a porszennyezés a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron; a település külterületén csaknem öt hete üzemelő automata mérőállomás legfrissebb adatai szerint a szálló por (PM 10) koncentrációja több mint kétszerese a megengedettnek.

Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: a mérőállomás február 27. óta üzemel Kolontár külterületén, Lőrintepusztán, ahol a rendkívül száraz idő miatt az elmúlt hetekben extrém magas szállópor-koncentrációt mértek. Többször előfordult március 25. óta, hogy négyszeres-ötszörös határérték-túllépést regisztráltak a műszerek – mondta, hozzátéve, hogy ez egyértelműen az iszaptározók felőli kiporzásnak tudható be. Ahhoz, hogy ez a kiporzás megszűnjön, földborítást, azaz úgynevezett takaróréteget kell kialakítania a tározókon a timföldgyárnak, és ez jelenleg folyamatban van. Közlése szerint a zöldhatóság február végén egyeztetésre hívta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. képviselőit. A katasztrófavédelem és a bányakapitányság képviselőinek részvételével megtartott megbeszélésen elhangzott, hogy a rekultivációs munkálatok nyár közepére fejeződhetnek be.

Tili Károly, a település független polgármestere szerint a finom port a szél akár a Balatonig is elviheti. Emlékeztetett, hogy még február 16-án jelezték a problémát a környezetvédelmi felügyelőségnek, de konkrét intézkedés nem történt. A kihelyezett mérőműszerek azóta megerősítették az ott élők véleményét, miszerint északi szélben rendszeresen az egészségügyi határértéket meghaladó porszennyezésben kell élniük. Az MTI tudósítója hétfő délben azt látta a kolontári polgármesteri hivatal elől, hogy a vörösiszap-kazetták felől hatalmas porfelhőket hord a szél. A kihelyezett mérőállomás adatai az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján www.kvvm.hu/olm oldalon találhatók a mérési adatok menüpont alatt. A Mal korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az iszapkatasztrófa után lezajlott technológiaváltás és az újabb hatósági előírások miatt nem lehet víz a tározókban. A timföldgyártás mellékterméke azóta a száraz vörösiszap, amelyet teherautóval szállítanak a kijelölt lerakókba. A jelenlegi előírás szerint földdel borítják be a tározóban elhelyezett anyagot, majd növényzet telepítésével védekeznek a porzás ellen. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.