Az egész világnak elég lesz a megújuló energia

Az emberiség teljes energiaszükségletének négyötödét fedezni lehetne megújuló energiával négy évtizeden belül – állította frissen bemutatott jelentésében az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC).

Ha az összes megújulóenergia-termelési módszert bevetik, a kritikusnak tartott 450 részecske/millió (ppm) szint alatt lehetne tartani az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben. Megújuló energiával négy évtizeden belül nyolcvan százalékban fedezni lehetne az emberiség teljes energiaszükségletét – állapította meg egyik legfontosabb, hétfőn bemutatott jelentésében az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC). Ennek viszont az a feltétele, hogy a kormányzatok zöld energiáról szóló közpolitikai intézkedéseket hozzanak és ültessenek át a gyakorlatba – áll a jelentésben. Amennyiben az összes rendelkezésre álló megújulóenergia-termelési módszert bevetik, a kritikusnak tartott 450 részecske/millió (ppm) szint alatt lehetne tartani az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben – szögezte le a világ vezető klímakutatóit tömörítő nemzetközi tudományos testület. Ha az üvegházgázok mennyisége ezt a szintet meghaladja, a szakemberek szerint jócskán megnő az esélye annak, hogy a globális felmelegedés és klímaváltozás következményei katasztrofálissá és visszafordíthatatlanná válnak.

 
A dokumentum összességében optimistán fogalmaz a megújuló energiaforrások jövőjéről, de a szerzők hozzáteszik, hogy a zöldenergia-termelés technológiája még számos elemében drágább, mint ha kőolajat, szenet és földgázt hasznosítanánk. A veszélyes szintre erősödő globális felmelegedés elkerülése érdekében hússzor annyi megújuló energiát kell termelni, mint jelenleg.

 

Billió dolláros üzlet
A megújuló energiatermelésbe való befektetés a világ GDP-jének körülbelül egy százalékát igényelné – becsülte meg az intézkedéssorozat várható költségét Radzsendra Pacsauri, az IPCC elnöke. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának leszorításához szükséges befektetések mintegy 5000 milliárd amerikai dollárra rúgnak a következő évtizedben, de már 2021 és 2030 között 7000 milliárd dollárba kerülne ugyanez. Összehasonlításként: a Nemzetközi Valutaalap 2009. augusztusi becslése szerint a gazdasági-pénzügyi világválság összesen 11 900 milliárd dollárjába (11,9 billió USD) került a világgazdaságnak, amiből a fejlett országok része 10,2 billió.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.