Továbbra is a 2012. év madarának választott egerészölyv az elektromos hálózat leggyakoribb áldozata, de több fokozottan védett madárfaj is elpusztult, így például két, nyomkövetővel felszerelt parlagi sas is végzetes áramütést szenvedett - közölte az MTI-vel a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely csütörtökön tette közzé éves beszámolóját a madarakra különös veszélyt jelentő középfeszültségű elektromos oszlopok felméréséről.

Az egerészölyv az elektromos hálózat leggyakoribb áldozata

Továbbra is a 2012. év madarának választott egerészölyv az elektromos hálózat leggyakoribb áldozata, de több fokozottan védett madárfaj is elpusztult, így például két, nyomkövetővel felszerelt parlagi sas is végzetes áramütést szenvedett – közölte az MTI-vel a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely csütörtökön tette közzé éves beszámolóját a madarakra különös veszélyt jelentő középfeszültségű elektromos oszlopok felméréséről.

Az elmúlt években a hazai villanyoszlopok alig 5 százalékának ellenőrzése során már mintegy négy és fél ezer áramütött madártetem került elő. A felmérések idei szakaszában az önkéntesek, a Nemzeti Park Igazgatóságok és az MME munkatársai 6911 oszlopot vizsgáltak meg és összesen 19 madárfaj 377 elpusztult példányát találták meg. Becslések szerint az ország területén évente összesen több tízezer madár szenved halálos áramütést. Az állatvédő szervezet 2004 őszén hívta életre az országos Középfeszültségű Oszlop Felméréseket (KFO), hogy a madárvédelemben dolgozó szakemberek és önkéntesek segítségével országosan, egységes módon gyűjtött adatokhoz jusson az áramütések problémájának nagyságrendjéről. Mivel Magyarországon mintegy 700 ezer középfeszültségű oszlop található, a probléma felmérése csak több éves munkával lehetséges. A korábbi felmérésekkel együtt már 56 667 oszlopról állnak rendelkezésre részletes adatok. A hazai középfeszültségű elektromos vezetékhálózat mintegy egytizede már madárbarátnak mondható, de az átalakítások üteme rendkívül lassú, ráadásul a nem mindig megfelelő technológiák használata miatt sokszor még ezeken az oszlopokon is pusztulnak el madarak. Az áramütés azon fajok esetében jelenti a legnagyobb problémát, amelyek előszeretettel használják az oszlopokat kiülésre, és amelyeknek hazai állománya az európai uniós állomány jelentős részét képezi. Az ilyen fokozottan védett fajok közé tartozik a kerecsensólyom, a parlagi sas, és a kék vércse, de az 1990-es évek felmérési adatai alapján a gólyákat érintő, emberi eredetű pusztulás szinte teljes egészében az elektromos vezetékekhez köthető. A listát, mint már több éve, a Magyarországon leggyakoribb, bár ennek ellenére védett ragadozó madár, az egerészölyv vezeti, de rajtuk kívül is számos faj tetemeire bukkantak.

A közelmúltban műholdas nyomkövetővel ellátott, a londoni olimpián aranyérmet szerzett sportolók tiszteletére elnevezett madarak közül kettő az elmúlt hetekben szenvedett balesetet. Krisztiánra az MME kutatóinak riasztása nyomán, november végén bukkantak rá a BirdLife-partnerszervezet munkatársai a török-szír határ közelében, míg Évát december 16-án találták meg Békés megyében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakembere. Világszerte az elektromos vezetékek jelentik számos védett és veszélyeztetett madárfaj számára az egyik fő veszélyforrást, de a veszély nem csak a természetvédelmet érinti, az áramszolgáltató vállalatoknak és közvetve a fogyasztóknak is sok gondot és jelentős pénzügyi veszteségeket okoznak a madarak által okozott zárlatok.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.