Minden bizonnyal a te állad is a térdedig esett, miközben az Avatart nézted, és a hatalmas költségvetésen elmélkedtél, na meg hogy James Cameron legutóbb 12 éve rendezett, még pedig a Titanicot.

Az Avatar 4 zöld leckéje, avagy mi van a kasszasikeren túl?

Minden bizonnyal a te állad is a térdedig esett, miközben az Avatart nézted, és a hatalmas költségvetésen elmélkedtél, na meg hogy James Cameron legutóbb 12 éve rendezett, még pedig a Titanicot.

Oké, de ne hagyd, hogy a minőség és a hangulat elterelje a figyelmedet a film környezetvédelmi üzenetéről.
Cameron nyíltan közölte szándékait a filmmel kapcsolatban, hogy a mű egyfajta „zöld” példázat legyen, amelyen keresztül előtérbe helyezheti saját öko-erkölcseit (feleségével együtt napenergiával működő birtokon élnek Santa Barbarában).

1. Az éghajlatváltozás nem az egyetlen probléma
A film legnagyobb része a Pandora nevű bolygón játszódik, ahova egy csapatot küldtek a Földről ásványokat bányászni, segítve ezzel bolygónk kimerült tartalékait. De míg Cameron tudomásul veszi a globális felmelegedés veszélyét, hiszi, hogy van még környezetvédelmi felelősség: „A tudomány nem tud lépést tartani ipari társadalmunkkal. Gyorsabban pusztítjuk a fajokat, mint hogy be tudjuk sorolni őket. Gyorsabban pusztítjuk a táplálékláncot, mint hogy meg tudnánk érteni azt. A politikusok Koppenhágában az éghajlatváltozásról beszélgetnek … de vannak más problémák is.” – mondta a rendező a The Sun nevű lapnak.

Avatar

2. Tiszteld az anyatermészetet
Pandora ad otthont a kék Na’vi bennszülötteknek, akik harmonikus kapcsolatban élnek a természettel, ellentétben az amerikaiakkal, akik azért mennek a bolygóra, hogy elorozzák a Pandora erőforrásait, hiszen a Föld tartalékai végesek. Egy ex-tengerészgyalogos a na’vik és az amerikai csapat összeköttetőjévé válik. A filmben egyértelműen a na’vik a „jó fiúk”, akik tiszteletben tartják a környezetüket.

3. Tiszteld a Földet
Bár hasonlóan hangzik, nem pontosan ugyanaz, mint tiszteletben tartani a természetet. A leckének több köze van az erőforrás gazdálkodáshoz. Könnyen belátható, hogy az Avatar egy figyelmeztető mese. Bepillantás a 22. századba : mi fog történni, ha nem vagyunk óvatosabbak a Föld jelenlegi nyersanyag készletével. De ha egyszer már mindent elhasználtunk, helyettesíthető lesz az ásványi készlet egy másik bolygó segítségével?

Avatar Na'vi

4. A környezetvédelmi kérdések nem mindig egyszerűek
A filmekben – szinte minden filmben -, könnyű megmondani, ki a rossz fiú és ki a jó fiú, de amikor valós környezeti viták alakulnak ki, ez nem mindig ilyen egyszerű. Cameron szerint az olajvállalatok nem mindig olyan gonoszak, mert „alapvetően azért állítanak elő nyolcvanvalahány millió hordó olajat egy nap alatt, mert a legtöbb ember autót vezet, és olyan termékeket vásárol, amiket nagyon messziről kell odaszállítani.”

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.