Az ausztrál erszényeseknek amerikai őseik voltak

Közös amerikai ősökön osztoznak olyan jellegzetes ausztrál erszényes állatok, mint a koalák, kenguruk, oposszumok és a vombatfélék – állapította meg egy németországi genetikai kutatás.

A Münsteri Egyetem munkatársai DNS-elemzés alapján állították fel az erszényesek családfáját – adta hírül a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk/news) kedden. Amint a kutatók a PLoS Biology című szakfolyóiratban megjelent eredeti tanulmányban írták, ezek a fajok egy közös ősre vezethetők vissza, amely az amerikai kontinensről érkezett Ausztráliába. Az erszényesek abban különböznek a többi emlőstől, hogy az anyák kicsinyeiket a szülés után egy zsebben hordozzák. Az ismert ausztrál fajokon kívül az erszényesek közé tartoznak az Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában honos oposszumfélék is. Jürgen Schmitz, a kutatók egyike hangsúlyozta, hogy eredményük elegendően erős bizonyíték arra, hogy egyetlen migráció történt, valamint egy közös ős.

A kutatást az tette lehetővé, hogy a közelmúltban elkészült két erszényes – a dél-amerikai szürke, rövidfarkú egéroposszum (Monodelphis domestica), valamint az ausztrál Derby-kenguru (Macropus eugenii) – genetikai állományának leírása (genomszekvenciája). A német kutatók a DNS-molekula retropozon elnevezésű elemeit keresték a családfa felállításánál. A retropozonok olyan “ugráló” genetikai szakaszok, amelyek véletlenszerűen átmásolódnak a génállományban. Ha két faj hordozza ugyanazt a retropozont, ám egy harmadik nem, akkor az azt jelzi, hogy az első kettő szorosabb rokonságban áll egymással, mint a harmadik fajjal.

A kutatók ezzel a módszerrel mutatták ki, hogy az amerikai oposszumok váltak le először a családfa főágáról. A későbbiekben egy közös ős Ausztráliába került, ahol több különböző család fejlődött ki a későbbiekben, ám azt ezzel a módszerrel nem lehet megállapítani, hogy időben pontosan mikor.
Az azonosított fajok közül a legkorábbit (Sinodelphys szalayi) Kínában fellelt kövületei alapján 125 millió évesre becsülik. Eszerint a család – vagy talán egyetlen faj – átvándorolt a Gondwana szuperkontinensen a mai Dél-Amerika területére. Az erszényes család mintegy 70-80 millió évvel ezelőtt kezdett terjeszkedni. Átjutottak Ausztráliába, majd észak felé behatoltak az indonéz szigetvilágba, csaknem visszatérve eredeti, kínai hazájukba.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.