hirdetes
Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Az Auditól jön az igazi bioüzemanyag
Tudj meg többet: Biodízel

Az Auditól jön az igazi bioüzemanyag

Az Audi hatalmas lépést tett az alternatív üzemanyagok világában: kifejlesztették az e-dízelt. Hogy mitől? Nincs benne ásványi olaj, vízből és szén-dioxidból készül.

A vizet felmelegítik, majd hidrogénre és oxigénre bontják magas hőmérsékletű elektrolízissel. A továbbiakban a hidrogén reakcióba lép a szén-dioxiddal, szintén magas hőmérsékleten, nyomás alatt. Ennek eredménye az a vegyület, amit kék nyersolajnak hívnak, a további finomításából pedig végül megszületik az e-dízel. A teljes folyamat hatásfoka állítólag 70% körüli, a szükséges energiát főként napelemekből nyerik. A végtermékben nincs sem kén, sem aromás szénhidrogének, és a magas cetánszámának köszönhetően kiválóan alkalmas a modern dízelmotorokhoz. Az Audi kutatásai eddig azt mutatják, hogy az e-dízel akár bekeverve, akár tisztán is használható üzemanyagként.

A drezdai üzem négy hónappal ezelőtt kezdte meg működését, és néhány napja megszülettek az első e-dízel minták. A minőség állítólag kiváló, ennek bizonyítására a német oktatási és kutatási miniszter autójába, egy háromliteres TDI Audi A8-asba tankolták az első öt litert.

Dr. Johanna Wanka, a miniszterasszony, azt nyilatkozta, hogy a szén-dioxidból előállított szintetikus dízel üzemanyag hatalmas siker lehet a fenntarthatósági kutatások terén. A nyersanyagok hatékony felhasználásával hozzájárul a zöld gazdaság alapjainak a megteremtéséhez.

forrás: totalcar.hu

Ajánlott tartalom

Ezzel a tisztítási technológiával évekkel hosszabbítható meg az autója élettartama

A TerraClean egy, a járművek számára létrehozott tisztító szolgáltatás, amely autószervizek és mobilszolgáltatók hálózatán keresztül elérhető Európában, Kanadában, az Egyesült Államokban és most már Magyarország egész területén is. Interjút készítettünk Gidófalvi Nándorral a TerraClean Magyarország egyik vezetőjével.