Az atomhulladéknál is károsabbak a napelemekből visszamaradó anyagok?

Az Environmental Progress (EP) nevű környezetvédelmi kezdeményezés tanulmánya állítja, hogy a napelemek 300-szor annyi mérgező hulladékot termelnek, mint az atomerőművek.

Az EP kimutatta, hogy ha egy területen 25 éven át ugyanannyi elektromos energiát termelnének napelemek és atomerőművek segítségével, s a keletkező hulladékokat egy futballpálya méretű helyen helyeznék el, akkor az atomhulladék olyan magas lenne, mint a pisai ferde torony (52 méter), míg a napelemekből keletkező hulladék a Mount Everest kétszeresét (16 kilométert) tenné ki.

A japán környezetvédelmi minisztérium tavaly novemberben rámutatott, hogy a szigetországban készített és használt napelemek után évente keletkező hulladék a mostani 10 000 tonnáról 2040-re 800 000 tonnára nőhet. Az EP kiemelte, hogy sem Japánban, sem Kaliforniában nincsenek jelenleg tervek arra vonatkozóan, hogy mit lehetne biztonságosan kezdeni a kimustrált napelemekkel. Európában ugyanakkor a gyártók kötelezve vannak arra, hogy az élettartamuk végén összegyűjtsék az eladott napelemeket és biztonságosan feldolgozzák azokat. A Solar Energy Industries Association nevű szakmai szervezet egyik szóvivője bírálta a tanulmányt, mondván: az nem a valóságot tükrözi, hiszen a napelemek legnagyobb részt könnyen újrahasznosítható anyagokból készülnek, amelyeket a panelek élettartamának lejárta után sikeresen lehet visszanyerni és újrahasznosítani.

Michael Shellenberger aktivista, az EP alapítója az atomerőművek pártolójának számít és 2008-ban a Time Magazine a “Környezetvédelem Hőse” címmel tüntette ki, de több környezetvédő, köztük John Passacantando, a Greenpeace korábbi vezetője vagy Carl Pope, a Sierra Club egykori első embere is kétértelműnek és tisztességtelennek tartja. Ha ránk hallgattok, nem telepítetek atomerőművet a kert végébe.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.