Az árvízkárok megelőzésére 400 millió forint Felsőzsolcán

Az árvízkárok megelőzésére 400 millió forint áll rendelkezésre Felsőzsolcán; a kormány december 15-én határozott a Felsőzsolcán és környékén tervezett árvízvédelmi feladatok részleteiről – közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára a helyszínen hétfőn.

A VM sajtóirodájának közleménye szerint az államtitkár tájékoztatást adott a környékbeli árvízvédelmi beruházások megvalósításáról. Itt bemutatta Veres Sándor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízvédelmi miniszteri megbízottat, aki a helyszínen koordinálja a munkálatokat.
A térségben zápor- és szükségtározók épülnek. Felsőzsolca, Ónod és Nagycsécs köré pedig körtöltést építenek annak érdekében, hogy az árvizek alacsonyabb szinten vonuljanak le, és a felettük lévő víztér hamarabb kiürüljön.
A napokban elbontották Felsőzsolcán az árvíz miatt megrongálódott hidat, elkezdték a Sajó és a Bódva medrének kotrását, és javítják a kerékpárút árvízlevezetését. Tavasszal elkezdik a Felsőzsolcától északra tervezett árvízi és záportározók építését, a munka várhatóan másfél évig tart majd. A tározók megépítéséig a kormány mobil gátakat vásárol, felállításuk helyszínéről a következő hetekben egyeztetnek.

Illés Zoltán közölte azt is, hogy több mint kilencven település készítheti el most az árvízvédelmi terveket, amelyre eddig pénzhiány miatt nem volt lehetőségük. A kormány átvállalja ennek anyagi terheit, településenként hárommillió forintot. A tervek elkészítésének határideje 2011. március 31.
A hosszabb távú stratégia részeként pedig újra felállítják az árvízi, belvízi központi szolgálatot, a védekezésben pedig 2014-ig 6 ezer főállású vízügyi dolgozóval 10 ezerre növelik a vízügyi igazgatóságok dolgozóinak létszámát.
Illés Zoltán elfogadhatatlannak tartotta, hogy az előző kormány az önkormányzatokra bízta az ár- és belvízvédelmi feladatok ellátását, de pénzt nem adott rá. Ezeket a feladatokat át kell venni az önkormányzatoktól, és közmunkások bevonásával kell elvégezni – idézte a közlemény az államtitkárt.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.