Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Napenergia

Technológiák » Épületek » Napkollektor, Napelem, Napcella

Az áramszolgátatók körmére éghetnek a napelemes tetők

forrás: hvg.hu
Megjelenés: 2016.02.11., 15:39   Utolsó módosítás: 2016.02.11., 16:36

Évi 1,4 milliárd dollár megtakarítással is járna, ha a kaliforniai háztetőkön napelemek dolgoznának. Ráadásul: mindez nem a házilag megtermelt energia árából jön össze, hanem abból a hálózati megtakarításból, hogy az áramot eztán nem kell(ene) minden házhoz elszállítani.

Ha a napelemek hasznát kezdjük boncolgatni, legelőször a napelemmel rendelkezők számára kézzelfogható megtakarításokról esik szó; arról, ohgy évente mennyit “kereshet” a tulaj számára a háztetőre, kertbe telepített napelemes rendszer. Arról kevesebb szó esik, hogy a hálózatokon keletkező költségeket mindezek tömeges megjelenése hogyan befolyásolhatja. A SolarCity Fehér Könyve  ezt a hézagot tölti fel.

A tanulmányban kiszámolták: a legnaposabb Amerikai állam, Kalifornia esetében, ha a háztetőkön napelemek, a pincében, garázsban inverterek és akkumulátorok kerülnek, akkor mindez az állam - egyébként öregedő - villamos energia hálózatára nézve is örvendetes eredményeket hozhat. Már attól eltekintve, hogy ez “kiváló gazdasági alternatívát jelenthet a mai, központosított hálózatokkal szemben” - ami nem feltétlenül tetsző perspektíva a jelenlegi szolgáltatóknak.

Ahogyan a tanulmányt kivonatoló Cleantechnica rámutat: az bizony az éremnek csak az egyik oldala, hogy a háztetőkön előbb-utóbb tömegesen elterjedté válik, hogy az alattuk lakók amit az igényeikből képesek, megtermeljenek helyben, a másik oldal viszont éppen az, hogy a régi hálózatokat ezen igényeknek megfelelően kell átalakítani. Van, aki a 21. század egyik legfontosabb kihívásának tartja az energetikában, hogy az elektromos hálózatokat hogyan lehet és kell az új utakra kompetenssé és kellően rugalmassá alakítani…

A SolarCitynél kiszámították: ha Kaliforniában a lakossági és az áramszolglátató képes lesz kihasználni a tetőtéri energiatermelésben rejlő lehetőségeket, az állam számára (mai árakon számoltan)  évi, nettó 1,4 milliárd dollár hasznot tesz realizálhatóvá. Plusz még: hogy tovább csökken a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

Ennek kiaknázhatósága érdekében azonban a szabályozási környezetet is át kell alakítani - ami (nem meglepő módon) nemigen kedvez a nem központosított energetikai hálózatoknak, mi több: alig van, ahol bármi is ösztönzi a hálózati szolgáltatókat, hogy elmozduljanak a mostani, számukra kétség kívül előnyös pozíciójukból.

forrás: hvg.hu


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 26. péntek
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Magyarországon jelenleg átlagosan 1 kg/nap szemetet termelünk fejenként.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés