Az Apple adatai a legmocskosabbak

A környezetvédelmi szervezet a legnagyobb informatikai vállalatok szerverparkjait vizsgálta meg, és ennek alapján az Apple tárolja a legkevésbé környezetbarát módon az adatokat, de a Facebook sem áll valami jól a rangsorban.

Az Apple adatközpontjai használják a legkevesebb megújuló energiát a Greenpeace szerint, mindössze 6,7 százalékban, amivel a kaliforniai székhelyű vállalat a legrosszabb helyezést érte el a környezetvédelmi szervezet IT-cégeket rangsoroló jelentésében írja az origo.hu. A Greenpeace a “How Dirty Is Your Data?”, vagyis “Mennyire piszkos az adatod?” című tanulmányában a legnagyobb internetes vállalatok adatközpontjainak energiafelhasználását vizsgálta, mivel azok egyre nagyobb környezeti kockázatot jelentenek a szervezet szerint. Az internet az energiafogyasztását tekintve a világ ötödik legnagyobb országának felel meg. Azt, hogy az egyes internetes vállalatok milyen százalékban használnak megújuló energiaforrásokat az adatközpontjaik, szervertermeik működtetéséhez, a szervezet jórészt csak megbecsülni tudta, mivel erről nem volt minden információ hozzáférhető. A Greenpeace azonban minden adatot bekért a cégektől, és a kiértékelt adatokat, a közlés előtt velük is jóváhagyatta.

 
Az Apple elsősorban Maidenben, Észak-Karolinában épülő (a pletykák szerint  a cég majdani Apple TV-s internetes műsorszolgáltatást kiszolgáló), majdnem ötvenezer négyzetméteres adatközpontjának köszönheti a rossz helyezést, amely majdnem annyi áramot fogyaszt majd, mint egy nyolcvanezer lakosú amerikai város. A szerverfarm működtetéséhez szükséges energia mindössze 5 százaléka származik megújuló forrásból, 62 százalékát széntüzelésű, 32 százalékát pedig atomerőművek adják. A rangsorban a HP hasonlóan rossz helyezést ért el a maga 9,9 százalékával. A Greenpeace-nél a legtisztább adatkezelésért járó jó pontokat a Yahoo (55,9 százalék), és a Google (36,4 százalék) kapta. A Yahoo főleg megújuló energiaforrások közelébe telepíti a szervertermeit, a Google pedig támogatja a szél- és naperőműves beruházásokat, és igyekszik olyan szolgáltatóktól  áramot vásárolni, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak.

 
A rangsorban szintén rossz helyezést ért el a Facebook, amely 13,8 százalékban működik megújuló energiával, de a Greenpeace szerint könnyen ronthat a helyezésén, mivel a felhasználó-táborával együtt gyorsan növekszik az energiaigénye is, és jelenleg a szervereinek 53 százalékát széntüzelésű erőművek látják el árammal – már amennyire ezt a szervezet meg tudta állapítani.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.