Az amerikaiak már kevésbé aggódnak a globális felmelegedés miatt, az utóbbi két évben csökkent azoknak az aránya, akik szerint valós fenyegetésről van szó - derült ki a Gallup friss felméréséből.

Az amerikaiak már kevésbé aggódnak a globális felmelegedés miatt

Az amerikaiak már kevésbé aggódnak a globális felmelegedés miatt, az utóbbi két évben csökkent azoknak az aránya, akik szerint valós fenyegetésről van szó – derült ki a Gallup friss felméréséből.

Az Egyesült Államok népességének most már 48 százaléka érzi úgy, hogy a légköri felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak eltúlzottak. Tavaly 41, 1997-ben pedig még csak 31 százalék volt ezen a véleményen.
A tekintélyes New Jersey-i közvélemény-kutató intézet szerint a globális felmelegedés elméletével kapcsolatos kételyek több tekintetben az idén a legnagyobbak azóta, hogy 13 évvel ezelőtt elkezdték a népesség ez irányú szondázását.

Egyre kevesebb amerikai van meggyőződve arról, hogy a felmelegedés valóban végbemegy, illetve annak hatásai már érezhetők vagy azok lesznek néhány éven belül. Az erről készült felmérések kezdete óta most a legalacsonyabb, 53 százalékos az ezt vallók aránya, jóllehet még mindig a népesség többségéről van szó.
A Gallup szerint Amerikában sok környezetvédő aktivista igyekezett alátámasztani elméletét azzal, hogy filmeket és képeket mutatott be az olvadó sarki jégről, a fogyatkozó gleccserekről és a sivatagosodásról, ami az elmúlt évtizedben még megtette hatását. Az utóbbi két évben azonban a közvélemény aggodalma csökkent. A válaszolók 19 százaléka szerint – ez kétszerese az 1997-es adatnak – a globális felmelegedésnek soha nem lesz következménye, 16 százalék szerint ha lesz is, már nem az ő életében.

A 2008-ban mért 40 százalékról 32-re apadt azoknak az aránya, akik szerint a felmelegedés hatással lesz életükre. Az amerikaiak kétharmada nem aggódik amiatt, hogy a jelenség számottevő tényező az életükben.
A Gallup megdöbbentőnek nevezte a légköri felmelegedéssel kapcsolatos nézetek utóbbi 2 évben történt megváltozását, mert 1997 és 2008 között még folyamatosan nőtt azoknak az aránya, akik komoly fenyegetésnek tartják a jelenséget. Míg 2003-ban a megkérdezettek 61 százaléka gondolta úgy, hogy a felmelegedést emberi tevékenység okozza, arányuk mostanra 50 százalékra csökkent. A válaszolók 46 százaléka szerint nem az ember a felelős, 33 százalék természetes környezeti változást emleget – derült ki a március eleji felmérésből.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.