Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Az amerikai légi járatokon az e-cigaretta használata is tilos
Az amerikai légi járatokon az elektronikus cigaretták használata is tilos - közölte a közlekedési minisztérium, amely a korlátozást egységes, hivatalos határozatban is meg fogja erősíteni.

Az amerikai légi járatokon az e-cigaretta használata is tilos

Az amerikai légi járatokon az elektronikus cigaretták használata is tilos – közölte a közlekedési minisztérium, amely a korlátozást egységes, hivatalos határozatban is meg fogja erősíteni.

A tavasszal várható határozatra azért van szükség, mert az eddig is tiltott füstmentes cigarettákat sokan az elektronikus berendezésekhez hasonlították, és csak a fel- illetve a leszállásnál hagytak fel használatukkal.
Frank Lautenberg szenátor, aki 1987-ben a ma már minden légi járatra érvényes dohányzási tilalmi törvényt írta, most azért küzd, hogy ezekről az e-cigarettákról is szülessen egységes állásfoglalás.
A hagyományos cigarettánál biztonságosabbnak feltüntetett termékekről sem tudni egyértelműen, hogy milyen hatással vannak az emberek egészségére, ezért nem is akarjuk kísérleti egérként kezelni a gépek utasait – írta levelében Lautenberg.

Az e-cigaretta külsejét tekintve olyan, mint a hagyományos papírba csomagolt dohánytermék. Belsejébe patron tehető, amely nikotint tartalmaz, ezt egy apró pumpa a porlasztócellába nyomja, majd ködszerű cseppekké alakítja. Ennek belélegzésével kerül a nikotin a szervezetbe. Kifújva pedig pára keletkezik, amely a cigaretta füstjének élményét nyújtja használójának. A gyártók és a használók az e-cigi előnyei közé sorolják, hogy nem jut a szervezetbe kátrány és a hagyományos cigarettáknál kimutatott több mint négyezer egyéb égéstermék. Jelenleg csaknem 46 millió amerikai dohányzik rendszeresen, és évente mintegy 40 százalékuk próbál leszokni erről a káros szenvedélyről – derül ki az amerikai járványügyi központ (CDCP) adataiból.

A 2002-ben megjelent e-cigaretták 2006-tól váltak az Egyesült Államokban is könnyen elérhetővé, a jelenleg jogilag sem tisztázott – azaz, hogy dohánytermék, vagy a leszokást segítő eszköz – elektromos cigarettának pedig évről évre nő a piaca. A korábbi néhány ezerről ma már több millióan szívják a füstmentes cigiket, a számuk pedig hetente több tízezerrel növekszik világszerte.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.