Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) elismeri az üvegházhatást okozó gázok egészségkárosító hatását?

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) elismeri az üvegházhatást okozó gázok egészségkárosító hatását?

Bár az EPA hivatalos honlapján még nem jelent meg az információ, különböző forrásokból tudni vélik, hogy a hivatal élén álló Lisa Jackson bejelentette a szén-dioxid és további 5 üvegházhatást okozó gáz egészségkárosító hatásának közzétételét.

Ha a hír igaznak bizonyul, az EPA kiaknázhatja azt a 2007-es Legfelsőbb Bírósági döntést, mely kijelentette, hogy a Tiszta Levegő Törvény (Clean Air Act) magába foglalja az éghajlatváltozást előidéző kibocsátás megakadályozását is.

David Doniger a Természetvédelmi Tanács (NRDC) munkatársa szerint az esemény mindenképp óriási jelentőséggel bír. „Hosszú idő után a Környezetvédelmi Hivatal kész hivatalosan is elismerni, hogy a szén-dioxid-szennyezés káros az egészségünkre. Az erőművekből és autóinkból kiomló gázok növekvő hőhullámokat, erősödő hurrikánokat, magasabb szmog szintet okoznak, és sok más közvetett és közvetlen veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

Elismerve, hogy a globális felmelegedés, és főként az azt okozó szennyezések veszélyeztetik az egészségünket, az EPA kötelességet vállal arra, hogy ellenőrzi a Tiszta Levegő Törvény értelmében az autók és erőművek kibocsátását.”

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.