437 támogatói okiratot adtak ki, amióta tavaly október végén bevezették a tisztán elektromos meghajtású autók 1,5 millió forintos állami támogatását - írja a pénteki Világgazdaság az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-től kapott adatok alapján.

Az állam majdnem 500 elektromos autóra adott támogatást

437 támogatói okiratot adtak ki, amióta tavaly október végén bevezették a tisztán elektromos meghajtású autók 1,5 millió forintos állami támogatását – írja a pénteki Világgazdaság az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-től kapott adatok alapján.

A jelentkezők mintegy 60 százaléka gazdasági társaság, 30-35 százalék magánszemély, a fennmaradó 5-10 százalékot az egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok és költségvetési szervek teszik ki. Az állam összesen 775 millió forintot fizetett ki támogatásként. A lap összeállításában megszólaló importőrök és kereskedők elismerik a vásárláshoz nyújtott állami támogatás ösztönző hatását, de kritizálják az ezzel kapcsolatos bonyolult és hosszadalmas adminisztrációt. Kritikus pont, hogy az autónkénti 1,5 millió forintos állami támogatást akár két-három hónapig is a kereskedőnek kell megelőlegeznie. A Világgazdaság azonban úgy tudja, hogy a piaci szereplők és az állam között folyamatosan zajlik az egyeztetés, és több finomításra lehet számítani.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.