Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Bioetanol / Az alga lehet a legjobb megoldás?
Tudj meg többet: Bioetanol

Az alga lehet a legjobb megoldás?

Lassan megszokottá válik, hogy már a tradicionális bioüzemanyagok folyamatos támadásnak vannak kitéve.

Elsősorban az élelmiszerárak emelkedése és kapcsolódó környezeti károk miatt. Így nem meglepő, hogy az EU már a második generációs megoldásokhoz, mint tisztább alternatívák felé fordult. Ezek lignines-cellulózos biomasszából készülnek, amit a növények fás részéből nyernek ki, ezzel elkerülve a versenyzést az élelmiszer-termeléssel. Ugyanakkor a második generációs bioüzemanyagok előállítása költséges technológiákat igényel – előkezelés, speciális enzimekkel történő erjesztés -, így előállításuk nagy mennyiségben egyelőre nem lehet gazdaságos.
Szakemberek szerint így már a harmadik generációs bioüzemanyagokban van a megoldás, melyek közül az egyik leggazdaságosabb és leghatékonyabb az alga. Úgy vélik a föld leghatékonyabb organizmusai, magas az olajtartalmuk és egyes fajták egy nap alatt akár meg is kétszerezik biomassza tartalmukat.

 
A világ egyik legnagyobb energiaóriása az amerikai ExxonMobil olaj- és gázcég a közelmúltban 600 millió dollár értékben végzett kutatásokat a témában. Ebben kimutatták, hogy elsősorban a mikroalgák és a fitoplanktonok alkalmasak olaj előállításra. Az ExxonMobil kimutatásai szerint algákból évente több mint 2000 gallon (7580 liter) üzemanyagot lehet hektáronként termelni. Ez jóval nyereségesebb, mint az eddigi fajok hozama, hiszen a pálmából egy hektár 650 gallon (2463 liter) előállítására volt elegendő, míg ez az arány a kukoricánál 450 gallon (1705 liter), a cukornádnál pedig 450 gallon (1705 liter).

Ajánlott tartalom

Elektromos terepmotor? Jöhet!

A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap manapság a közlekedésben is. Ennek is köszönhetően egyre jobban ráirányult a figyelem a károsanyag kibocsájtás csökkentésére, ami többek között a járművek alternatív hajtásának fejlesztését is eredményezte.