Autó helyett a metrót választja a kormányfő

David Cameron brit kormányfő luxusautó helyett metróval és busszal fog kijárni a július 27-én kezdődő londoni olimpiai játékok eseményeire, és a szigetországi sajtó szerint ugyanerre utasította kabinetjének tagjait, illetve pártjának képviselőit, akiknek viszont nincs ínyükre a drákói szigor. Egy kormánytag azt mondta, inkább otthon marad.

A tory miniszterelnök továbbá azt is kérte embereitől, hogy családtagjaikat hagyják otthon, még akkor is, ha saját maguk fizették a belépőket. Rokonok helyett inkább fontos vendégeket vigyenek magukkal, hogy népszerűsítsék Nagy-Britanniát, és így kerüljék el, hogy a közvélemény azt gondolja, a politikusok hozzátartozói “potyáznak”. Ezt szintén sok kormánytag és képviselő kifogásolja – írta a Daily Mail című brit tömeglap. Cameron ötletei “rossz érzést keltettek, és őszintén szólva néhányunk inkább nem is látogat ki” a játékokra – idézte a kabinet egy magas rangú tagját az Independent című napilap. A kormányfő szabályai “elképesztően drákóiak”. “Gyakorlatilag azt mondták nekünk, hogy intézzünk mindent magunk, gondoskodjunk mi a vendégeinkről, nem lesz semmiféle szervezett segítség. Ráadásul metróznunk kell” – folytatta. “Tudom, hogy aggodalmaskodnak, miként nézne ki, ha különleges bánásmódban részesülnénk, de végtére is csak a kormányt képviseljük” – jelentette ki.

A kormányfő azonban nem tágít. Afganisztáni látogatásán megerősítette, hogy a tömegközlekedést fogja igénybe venni a játékok idejére. “És ezt ajánlom mindenkinek” – fűzte hozzá. “Már most is a metrót használom, ez ugyan őrületbe kergeti a testőreimet, de azt kérdem, mi a fenének ülünk a kocsiban, ha egyszer metróval gyorsabb?” – vetette fel. A fővárosban és környékén a közutakon olimpiai sávokat alakítottak ki, hogy a dugó ne hátráltassa a VIP-vendégeket és a küldöttségeket. Egyelőre azonban erre sok autós nincs tekintettel, és bátran használja a sávokat. A játékokra számos neves vendég érkezik, maga David Cameron többek közt a Google, a Citigroup és a Cisco “fejeseit” kalauzolja majd – ezek szerint a metrón. Persze lehet, hogy néhány esetben kivételt tesz, és mégiscsak autóba ül – jegyezték meg a lapok.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.