Ausztriában drágul az áram a német atomerőművek lekapcsolása miatt

Várhatóan Ausztriában is drágul az áram hét német atomerőmű lekapcsolása miatt – mondta az osztrák energia-szövetség elnöke csütörtöki sajtóbeszámolók szerint.

A lipcsei energiatőzsde árai a német bejelentés után 16 százalékkal emelkedtek. Ha ez a hatás tartós marad, akkor középtávon az osztrák végfelhasználóknál is megjelenik – mondta Wolgang Anzengruber újságírók előtt. Anzengruber véleménye szerint az egyelőre átmeneti időre lekapcsolt erőműveket nem fogják újra üzembe helyezni. Angela Merkel német kancellár kedden jelentette be, hogy Németország a Japánban történt események miatt három hónapra átmenetileg lekapcsolja hét legrégebbi atomerőművét. A kieső, 7-8 ezer megawatt teljesítmény Anzengruber szerint 11-12 modern gázüzemű erőművel lenne pótolható. A gázfűtésű erőműveket lehet a legrövidebb idő alatt felépíteni. Az átmeneti időszakban egyes meglévő, lekapcsolásra ítélt erőművek továbbműködtetésével pótolhatja a hiányt Németország, emellett valószínűleg az eddiginél több áramot vásárol francia atomerőművektől.
Az elnök az osztrák energia-ágazat 2020-ig szóló terveit ismertetve elmondta, hogy a kilenc év alatt 15,3 milliárd eurót költenek az energiaellátás javítására. Az összeg legnagyobb részét, 5,6 milliárd eurót új vízerőművek kiépítésére fordítják.

Ausztriának a legtöbb szomszédjától eltérően nincs atomerőműve. Az osztrák politika hagyományosan elutasítja az atomerőműveket, ugyanakkor az ország részt vesz az európai energia-kereskedelemben és így az import révén atomenergiából származó áramot is felhasználnak az országban. A környezetvédelmi tárca szerint 3-5, más becslések szerint 6 százalékot tesz ki az atomenergia az osztrák energiamixben. Ausztriában tavaly 71 terawattóra (TWh) áramot állítottak elő. Az import 19,7 TWh, a kivitel 17,5 TWh volt. A belföldi áramtermelés 53 százaléka vízierőművekből származott.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.