Az eddigi legforróbb évtizedet mérték Ausztráliában a globális felmelegedés hatására - közölte az ország meteorológiai intézete.

Ausztráliában az eddigi legforróbb évtizedet mérték

Az eddigi legforróbb évtizedet mérték Ausztráliában a globális felmelegedés hatására – közölte az ország meteorológiai intézete.

Az átlaghőmérséklet 2000 és 2009 között 0,48 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961 és 1990 között mért átlag – közölte éves éghajlati jelentésében az ausztrál meteorológiai intézet. Az előrejelzések szerint 2010 az eddigieknél is forróbb lesz, mintegy 0,5-1,0 Celsius-fokos emelkedést várnak az átlaghőmérséklethez képest.
“A Csendes-óceáni térségben az El Nino-jelenség utóhatásai érződnek, ezért 2010 szintén melegebb lesz az átlagnál” – mondta David Jones éghajlatkutató.
A jelentéssel Peter Garrett környezetvédelmi miniszter azon ellenzéki politikusok ellen kíván fellépni, akik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére leghatékonyabbnak tekintett kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) bevezetését akadályozzák. A kormány februárban foglalkozik újra az ETS bevezetésével, amelynek kudarca akár előre hozott választásokhoz vezethet.
Az ausztrálok 2009-re úgy emlékeznek, mint a rendkívül súlyos bozóttüzek, homokviharok, csapadékhiány, bizonyos területeken az áradások, illetve a hőhullámok évére.

Az elmúlt esztendő a második legmelegebb év volt az 1961 és 1990 között mért átlaghőmérséklet fölötti 0,9 Celsius-fokkal és három rekordnak számító hőhullámmal, amely Ausztrália eddigi legsúlyosabb, 173 halálos áldozatot követelő bozóttüzeit okozta.
A kontinens belső területein mért melegedés a partszakaszokhoz képest kétszer gyorsabb – derül ki a jelentésből. “Az 50-60 éve tapasztalható melegedéssel paradox módon az időjárás is nedvesebb lett. Elsősorban az északi területeken több a csapadék, miközben a hőmérséklet is melegszik” – magyarázta Jones.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.