Továbbra is tombol a tűzvész Ausztráliában

Tovább tomboltak a bozóttüzek kedden Ausztrália keleti partján, számos lakóházat megrongáltak a lángok, és a hatóságok attól tartanak, a tűzvészt egészen jövő hétig nem tudják még ellenőrzés alá vonni.

Új-Dél-Wales államban 11 vészhelyzethez riasztották a hatóságokat, a térségben pusztító hetven bozóttűz nagyjából felét “katasztrofális” szintűnek minősítették. Shane Fitzsimmons, Új-Dél-Wales állam tűzoltóságának vezetője elmondta: hatalmas feladat ezeket a tüzeket megfékezni, és még rengeteg munka van hátra, különösen az állam északi területein. Több tűzoltó megsérült az oltási munkálatok során. Egyelőre nem tudják felmérni, mekkora károkat okoztak eddig a lángok. Új-Dél-Walesben a múlt hét végén három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült a tűzben. Várhatóan még napokig különösen veszélyes lesz a helyzet, mert a szél felerősödésére számítanak az előrejelzések alapján. Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál. A mintegy 5 millió lakosú Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek csontszárazak, miután a környéken hónapok óta alig esett. Sydneyben azt tanácsolták a légúti betegségben szenvedőknek, hogy ne menjenek a szabadba, mert a várost “veszélyes” füst borítja. Szerte az államban mintegy 600 oktatási intézmény zárva tart. A tűzvész miatt törölték a rali-világbajnokság Ausztráliába tervezett zárófutamát is. Hétfőn szükségállapotot rendeltek el a helyi hatóságok Új-Dél-Wales és Queensland államokban. A hét napra szóló rendelkezés széles körű felhatalmazást ad a tűzoltóságnak, hogy kormányzati erőforrásokat mozgósítsanak, kitelepítéseket rendeljenek el, utakat zárjanak le és közszolgáltatásokat állítsanak le.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.