hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Atomreaktorokat üt ki a banális hiba

Atomreaktorokat üt ki a banális hiba

Leállítja négy nukleáris blokkját Nagy-Britanniában az EDF Energy, a francia EDF energiaszolgáltató ottani leányvállalata, miután az elmúlt hónapokban nem talált megoldást vízforraló rendszerük hibájára. A cég ezzel elveszti atomerőművi kapacitása negyedét. Az EDF Energy négy erőművet üzemeltet a szigetországban, amelyek teljes kapacitása 8,8 ezer megawatt (ez több mint négyszerese a paksi atomerőmű áramtermelési képességének – a szerk).

Az erőművek Nagy-Britannia áramellátásának tíz százalékát biztosítják, így a leállás rámutat arra, milyen erősen függ az ország az atomenergiától – hívja fel a figyelmet a Financial Times. Ráadásul az EDF Energy reaktorait egy kivétellel legkésőbb 2023-ig le kellene állítani, mivel lejár az üzemidejük. A cég szeretne megbízást kapni a létesítmények üzemidejének meghosszabbítására.

Elővigyázatosság

Emellett több milliárd fontért új erőművet is építenek – erről tavaly írtak alá megállapodást a kormány részvételével. London garantálta, hogy az új nukleáris létesítményben előállított elektromos energiát megawattóránként 92,50 fontos áron átveszi. Ez az ár durván a kétszerese a jelenleginek. (A paksi bővítésről szóló megállapodásban, amennyit erről tudni lehet, nem vállalt áramár-kötelezettséget a magyar kormány – a szerk.)

Az üzemeltető közleménye szerint a vízforraló hibáját egy rutinleállás során már korábban észrevették, ezért csökkentett kapacitással működtették tovább az érintett reaktor. A júniusban kezdődött felülvizsgálat aztán kiderítette, hogy egy kiegészítő cső hibája okozza a problémát, amire egyelőre nem tudják a megoldást. Biztonsági okokból mind a négy olyan atomreaktort leállították, amelyben ez az alkatrész megtalálható.

Nem lesz gond

A hiba olyan erőművekben történt, amelyeket 1983-ban helyeztek üzembe és a tervek szerint 2019-ben állítanak le. A javítás időtartamát nyolc hétre becsülik. A Centrica nevű vállalkozás, amely közvetetten 20 százalékkal részesedik az EDF Energyben, arra számít, hogy 2014-es profitja részvényenként 0,3 pennyvel csökken a baleset miatt.

A brit energiaellátásért felelős állami szervezet, a National Grid szerint az ország áramellátásában nem okoz gondot a kiesés, mert az évnek ebben az időszakában viszonylag kicsi a fogyasztás. Emellett a szélerőművek sok elektromos áramot termelnek mostanában.

forrás: napi.hu

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.