Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Átminősítették a tervezett szénerőmű területét Mátraterenyén

Átminősítették a tervezett szénerőmű területét Mátraterenyén

Ipari területté minősítette Mátraterenye önkormányzata azt a falu határában lévő területet, amelyet az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. vásárolt meg, hogy szénerőművet építhessen – a döntésről a jegyző tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

Balogh Maja elmondta: a döntést 10 igen szavazattal, egyhangúlag hozta meg csütörtökön a képviselő-testület, és meghatározták a terület beépítési szabályait is.
A Nógrád megyei falu külterületére tervezett, 20 százalékban biomasszával, nagyobbrészt nógrádi és borsodi szénnel működő 49,9 megawattos erőmű a tervek szerint 2013-ban épül meg, és kapcsolódik az országos villamoshálózatra.
Mátraterenyén szeptember 6-án népszavazást tartottak arról, egyetértenek-e azzal, hogy megépüljön az erőmű.
Az 1.590 választásra jogosult közül 790-en szavaztak: 711-en igennel, 79-en nemmel válaszoltak a kérdésre. Mivel a szavazás 6 voks híján érvénytelen lett, a falu képviselő-testületének kellett döntenie, hogy ipari területté nyilvánítja-e a beruházás céljára megvásárolt földet.
Az erőműhöz az engedélyt azonban az Energiahivatal adhatja meg az engedélyeztetési folyamat végén, várhatóan 2010 második felében.

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.