Átadták Magyarország legnagyobb biogázerőművét

Az új biogázerőmű elősegíti Magyarország megújuló energiatermelési céljainak elérését és az Európai Unió 20/20/20 kezdeményezésének teljesítését.

 • A GE Jenbacher biogázmotorjait alkalmazó hőenergetikai megoldás technológiai gőzt, fűtési és használati melegvizet, illetve hűtési hidegenergiát biztosít a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. számára
• A projekt jól szemlélteti a GE többféle üzemanyaggal is működő gázmotorjai iránti növekvő keresletet, miután az európai nemzetek a környezetvédelmi és energiahatékonysági előírásoknak való megfelelésre törekszenek 
Magyarország legnagyobb biogázerőművének hivatalos megnyitójára gyűltek össze ma az energetikai szektor képviselői a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. közelében.  A GE ecomagination-tanúsítvánnyal rendelkező, három Jenbacher J416-os biogázmotor által működtetett trigenerációs (CCHP) erőmű 4,2 megawatt megújuló villamos energiát és ugyanekkora mennyiségű hőenergiát termel, melyet részben az üzem saját villamosenergia- és hőigényének kielégítésére fordítanak, részben pedig értékesítenek.  Szarvas Budapesttől dél-keleti irányban 170 kilométerre található. 

 
Az új trigenerációs erőművet a német BayWa r.e GmbH leányvállalata, a r.e Bioenergie GmbH építette, és a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-vel szoros együttműködésben működteti.  A Jenbacher-motorokat hajtó biogáz előállításához a Gallicoop biztosítja a nyers biomasszát.  A biogázt évente 22 500 tonna pulyka és szarvasmarha almostrágya, 31 000 tonna sertéshígtrágya, 47 480 tonna vegyes hulladék (vágóhídi hulladék, tejsavó és szennyvíziszap), valamint 18 000 tonna silózott cukorcirok felhasználásával, anaerob emésztés útján állítják elő. A biogázüzem keleti irányban mintegy 4 km-re található a pulykafeldolgozótól. A hőenergia optimális hasznosítása érdekében az üzemben termelt biogázt egy speciális gázvezetéken keresztül szállítják a pulykafeldolgozóban elhelyezett Jenbacher motorokhoz.   A trigenerációs rendszer által termelt hőenergiát a telephely fűtésére és hűtésére használják fel.  A felesleges villamos energiát a helyi villamosenergia-hálózatba táplálják.

 
„Új biogázerőművünk jól szemlélteti a biogáz egyre növekvő szerepét abban a folyamatban, melyben Magyarország alternatívenergia-termelésének növelésére törekszik, hogy megfeleljen az Európai Unió 20/20/20 irányelvének, mely szerint 2020-ra a kontinens energiatermelése 20%-ának megújuló energiaforrásokból kell származnia,” – jelentette ki Ludwig Dinkloh, a r.e Bioenergie GmBh nemzetközi tevékenységekért felelős ügyvezetője. „Fenntartható üzleti modellt azonban csak a szarvasi biogáz-projektünkhöz hasonló, a hatékonyságot kifinomult hőhasznosító megoldás révén maximalizáló projektek kínálnak.” A mezőgazdasági hulladék az egyik legjelentősebb ipari metánforrás, a metán pedig az egyik legfontosabb üvegházgáz. A biomassza feldolgozása során keletkező, majd a Jenbacher-motorok működtetésére felhasznált biogáznak köszönhetően kevesebb gáz kerül a légkörbe.  A feldolgozás melléktermékeként egy magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát is előállítanak, amely több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a jelenleg is alkalmazott műtrágya helyettesítését, illetve pótlását. 

 
A GE egyre növekvő keresletet tapasztal többféle üzemanyaggal is működő gázmotorjai iránt, melyek alkalmazásával európai ügyfelei helyben gondoskodhatnak villamosenergia- és hőigényük kielégítéséről, és teljesíthetik az egyre szigorúbb környezetvédelmi és energiahatékonysági célkitűzéseket. „Jenbacher-motorjaink értékes energiaforrásként használják fel a szerves hulladékból nyert biogázt, így hatékony, gazdaságos energiatermelési megoldást kínálhatunk ügyfeleink számára”—jelentette ki Rafael Santana, a GE Energy gázmotorokat gyártó részlegének elnök-vezérigazgatója.  „E motorokkal Magyarország nemzetgazdasági céljainak elérését is elősegítjük, hiszen az ország eddigi legnagyobb biogázerőműve éves szinten több mint 10 ezer tonna széndioxid-kibocsátás elkerülését teszi lehetővé.” A GE-nek Veresegyházon van egy regionális gázmotor-értékesítési és szervizközpontja, mely egy telephelyen működik a GE nagyteljesítményű gázturbina-gyárával.   Szolgáltatásai révén a központ Magyarországon és Közép-Európa más országaiban egyaránt segítséget nyújthat az önkormányzati és magánügyfeleknek, hogy eleget tegyenek az EU regionális energiahatékonysági szintek javítását célzó előírásainak a helyi távfűtési rendszerek modernizálása, valamint az alternatívenergia-termelés fokozása révén.

 
A GE 1989 óta működik Magyarországon az egyik legnagyobb multinacionális vállalatként, mára mind az öt fő üzletága aktív hazánkban. Jelenleg a GE a legnagyobb amerikai befektető és munkáltató (több mint 13 000 munkatárs), valamint az egyik legnagyobb exportőr Magyarországon. A globális energetikai szektor szerkezeti átalakítását célul kitűzve a GE újítások létrehozásával és K+F befektetésekkel kívánja előmozdítani a tiszta energiára épülő technológiák fejlesztését és térnyerését. A program 2005-ös indulása óta a cég több mint 115 ecomagination tanúsítvánnyal rendelkező termékkel jelent meg a piacon; az ezen termékek értékesítéséből származó árbevétel 2009-ben elérte a 18 milliárd dollárt.  A program első öt évében a GE 5 milliárd dollárt fordított K+F-re. A cég vállalta, hogy megduplázza az ecomagination termékek fejlesztésébe tett beruházásait, és partnereivel együttműködve előmozdítja az energetikai innováció új korszakának beköszöntét. A cég öt év alatt 10 milliárd dollárt fordít kutatásra és fejlesztésre, megduplázza működésének hatékonyságát, miközben csökkenti az üvegház-kibocsátást és a vízfogyasztást. A program részeként a GE meghirdette a “GE ecomagination Challenge: Powering the Grid” elnevezésű, 200 millió dollár értékű pénzügyi kötelezettségvállalást magában foglaló versenyt, mely arra ösztönzi az újítókat, hogy vegyenek részt a tiszta energiára épülő technológiák fejlesztésében.  A cég a versenyt most a “GE ecomagination Challenge: Powering Your Home” elnevezésű pályázattal bővíti ki, melynek célja a háztartások gazdaságosabb energiafelhasználását segítő technológiák kifejlesztése.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.