Átadták Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét

A Nord-Point Kft megnyitotta Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét. A létesítmény évente 680 Megawattóra villamosenergia termelésére képes, ami 240 háztartás éves szükségletének felel meg.

Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét nyitotta meg a Nord-Point Kft. berettyóújfalui telephelyén. Az összesen 300 millió forintos beruházáshoz az Európai Fejlesztési alap „Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” című pályázatán nyert forrást a cég, mellyel 120,04 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.

A kivitelezési munkák során összesen 2277 darab napelem modult telepítettek az erőmű területére, így összesen 495 kW teljesítményre képes az első blokk. Az erőművet a jövőben  1,8 MW-os kapacitásig fogja tovább fejleszteni a cég, amivel Magyarország egyik legnagyobb naperőművét hozzák létre. A Nord-Point Kft. elsősorban értékesítés céljából termel energiát, melyet az E.on Tiszántúli Áramhálózati Zrt. hálózatán keresztül juttat el a fogyasztókhoz. A naperőmű méreteiből adódóan a következő egy év során összesen 680 Megawattóra (MWh) energia megtermelésére képes, amivel 240 környékbeli háztartás éves energia-szükségletét tudják fedezni.

-

A hajdúszoboszlói Nord-Point Kft. egy építőanyag kereskedelemmel és transzport beton gyártással foglalkozó családi vállalkozás. Betonüzemük működtetése jelentős energia felhasználással jár, ezért döntöttek úgy 2010-ben, hogy egy 30 kW-os háztartási méretű kiserőművet telepítenek, mellyel jelentősen csökkenteni tudták energiaigényüket. Ez után született meg a döntés egy új, ipari méretű naperőmű megépítéséről.

-

“Régóta megfogalmazott cél a vállalkozásban a több lábon állás megvalósítása, és ezt elsősorban valamilyen megújuló energiára alapuló termelési folyamathoz szerettük volna kötni. A Nord-Point Kft-nál nagyon fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, ezért kézenfekvő választás volt a napenergia, mint alternatív energiaforrás kihasználása” – mondta Szűcs Norbert a cég projektvezetője.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.