Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Átadták az első okos zebrát Debrecenben

Átadták az első okos zebrát Debrecenben

A város első intelligens zebrája SafeCross névvel működik az István úton. A modernizált gyalogos átkelőhely szintén a biztonságot szolgálja – okosabban.

Mitől okos egy zebra? A jelzőlámpa nélküli zebráknál a gyalogosok biztonságérzete alacsony, ugyanis hiába lép le a zebrára – amivel automatikusan elsőbbséget élvez elvileg -, a gyakorlatban sokszor átsuhannak az autók az orruk előtt. Az intelligens zebra azonban érzékeli a gyalogos tényleges áthaladási szándékát és mindkét irányból figyelmezteti az autókat villogó, úttestbe épített fényjelzők segítségével. Így már távolabbról is észlelik az autóvezetők, hogy hamarosan elsőbbséget kell adniuk. A cél az, hogy ez a figyelmeztető eszköz beépüljön a közlekedésben résztvevők tudatába. A projektet Debrecen Smart City csoport kezdeményezte és koordinálta: az intelligens zebra a csapat első megvalósult közbiztonsági projektje.

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.