Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Átadták az első elektromos autótöltőt a Liszt Ferenc repülőtéren
Tudj meg többet: Elektromos autó

Átadták az első elektromos autótöltőt a Liszt Ferenc repülőtéren

A zöld repülőtér program részeként valósult meg az első elektromos autótöltő a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a beruházás 15 millió forintba került és jelenleg ingyen használható – mondta a szerdai átadáson Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A Jedlik Ányos programban még az idén elkezdődik országosan 150 elektromos töltőállomás telepítése, a tervek már elkészültek és a közeljövőben megvalósuló beruházás végén elektromos autóval átjárható lesz az ország – erről Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára beszélt az átadáson.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány kiemelt beruházássá tette a töltőállomások telepítését és már hozzá lehet jutni a zöld rendszámhoz, amely több kedvezményt jelent az elektromos, illetve hibrid autókkal közlekedőknek. Hamarosan a buszsávokban is közlekedhetnek ezek a kocsik.

Friedrich Wilhelm Knebel, az Elmű-Émász cégcsoport igazgatósági tagja elmondta, a csoport telepítette 2010-ben az első töltőállomást és most a repülőtérivel a 41.-nél tartanak. A csoport piaci alapon is gazdaságossá akarja tenni az elektromos töltők telepítését, amire már kidolgozták az üzleti modellt – mondta.

Úgy vélte, hogy a taxikkal lehet kereskedelmi alapra helyezni ezt a töltőt, mivel a város és a repülőtér közötti távolság kedvez az elektromos autóknak, amelyek így olcsóbb üzemanyaggal – és főleg tisztán – közlekedhetnek.

Az igazgatósági tag kitért arra is, hogy 140 olyan felhasználójuk van, aki az általuk biztosított okostelefon applikációt használva tankol.

A töltőt gyártó ABB Kft. ügyvezetője, Tanja Vainio elmondta, az átadott berendezés egyszerre két autó töltésére alkalmas és 15-20 perc alatt feltölthető vele egy elektromos kocsi. Egész Európa számára Magyarországon gyártja az ABB ezeket a gyorstöltőket. Eddig 50 országba szállítottak és megkezdték az elektromos buszok töltésére használható berendezések gyártását is – mondta.

Ajánlott tartalom

Rekord szinten a hazai elektromos autó forgalomba helyezések

A negyedével csökkenő teljes piaci forgalom közepette nőtt az elektromos járművek részaránya az Európai Unióban az első negyedévben forgalomba helyezett új autók között - derül ki az európai autógyártó vállalatok szakmai képviselete, az ACEA kedden publikált jelentéséből.