Átadták a Zöld Szigetet – kevesebb olaj kerül a Dunába

Mostantól Budapesten működik Nyugat-Európa legkorszerűbb úszóműje

Április 2-án átadták a Zöld Szigetet, amely Európában is egyedülálló szolgáltatásokat nyújt a Dunán közlekedők számára, miközben védi a folyót a további szennyezéstől. A start-up vállalkozás segítségével a hajók környezetkímélő módon szabadulhatnak meg a felgyülemlett hulladékoktól, szennyvíztől, fáradt olajtól, olajos fenékvíztől és más káros anyagoktól. A Zöld Sziget emellett üzemanyagot, ivóvizet és hajózási felszereléseket is kínál a hajósoknak.

Míg a legtöbb úszómű egy-egy szolgáltatásra specializálódott, a Zöld Szigeten a hajósok egyszerre tölthetik fel ivóvízzel tartályaikat, üzemanyagot tankolhatnak és leadhatják a fedélzetükön felgyülemlett káros anyagokat, legyen szó olajról, vagy kommunális hulladékról. A világszínvonalú berendezések minden egyes használatával csökken a Dunát szennyező anyagok mennyisége, így hosszútávon a folyó tisztulása várható.

A Zöld Sziget személyzete a hét minden napján, napi 24 órában áll a Dunán közlekedők szolgálatára. Kis motorcsónakokat éppúgy fogad a Budán horgonyzó létesítmény, mint hatalmas úszó hoteleket. Az április 2-i átadást követően a Zöld Sziget azonnal megkezdte működését a Bálnával szemben, a rakpart Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtti részén. Újító és teljes körű környezetbarát szolgáltatásainak, berendezéseinek köszönhetően a projekt megkapta a Budapest Márka díjat, amellyel csak a város hírnevét öregbítő márkák és cégek büszkélkedhetnek. A díjat Szentes Tamás főpolgármester-helyettes adta át a Zöld Sziget avató rendezvényén.

-

“A Budapest Márka díjat eddig olyan szervezetek, cégek kapták meg, amelyek már hosszú ideje fejtették ki tevékenységüket. Ez az első eset, amikor a Főváros Közgyűlése induló vállalkozásnak ítélte oda a díjat. A város működése szempontjából meghatározó az innováció, az ilyen jellegű kezdeményezésekre oda kell figyelni, melléjük kell állni. Reméljük, hogy ezzel a projekttel városunk és környezete tisztább lesz és hatékonyan támogatja a környezetbarát dunai hajózás meghonosítását” – mondta Szentes Tamás főpolgármester-helyettes.

“Célunk, hogy a Zöld Sziget üzenete minél több hajóshoz eljusson: már környezetbarát módon is megszabadulhatnak a káros hulladékoktól. Minden tekintetben zöldek vagyunk: napelemek gondoskodnak az energia pótlásáról, a beérkező káros anyagok nagy részét pedig helyben, a fedélzeten ártalmatlanítjuk” – nyilatkozta Hoffmann Pál, a létesítményt üzemeltető Tanker Port Kft. ügyvezető igazgatója. A projekt ötlete három fiatalember fejében született meg és az elmúlt években sokan támogatták, hogy a nemes ügy megvalósuljon.

“A Nemzeti Innovációs Hivatal aktívan közreműködött a befektetési stratégia kidolgozásában. Ilyen jellegű start-up vállalkozásokra, innovatív kezdeményezésekre tömegével van szüksége Magyarországnak mind a foglalkoztatottság, mind pedig a gazdaság további bővítése érdekében” – mondta el Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.