Átadták a nagytétényi hulladékudvart

Az ország minden eddiginél korszerűbb, komplex szolgáltatásokat nyújtó hulladékudvarát szerdán adták át a főváros XXII. kerületében; a nagytétényi, több mint 80 millió forintból kialakított udvar mellett további hármat hoznak majd létre Budapesten.

Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen mérföldkőnek nevezte a társaság tizenhatodik hulladékudvarának átadását. A minden uniós előírásnak megfelelő telepen csütörtöktől minden típusú hulladékot le lehet adni – a festékanyagok kivételével, utóbbira az év végétől lesznek meg a hatósági engedélyek. A konténerek elrendezése is praktikus – mondta a vezérigazgató, aki szólt arról is, hogy az udvar a szelektív hulladékgyűjtés egyik lépcsője, amely segíti az energetikai továbbhasznosítást. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes arról beszélt, a város vezetői célként tűzték ki a közszolgáltatások megerősítését, emiatt hozták létre a Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK). Álláspontja szerint az új modell hatékonysága egyértelmű, az FKF Zrt. szakmai irányításával futó projektek pedig még nagyobb változásokat hoznak.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros csaknem 5 milliárd forint értékű, uniós támogatású beruházásra készül, amellyel Budapest egész területén át tudnak térni a komplex szelektív hulladékgyűjtésre. Szólt arról is, hogy a nagytétényi, több mint 80 millió forintból kialakított udvar mellett további hármat hoznak létre a fővárosban. Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület polgármestere köszönetet mondott a hulladékudvarért. A lakosság eddig gyakran nem tudott mit kezdeni a lakásfelújításkor keletkező sittel, így a törmeléket többnyire a külső területeken, erdős részeken rakták le. Az illegális lerakóhelyek felszámolására a kerület évente több mint 20 millió forintot költ – fűzte hozzá. A polgármester arról is beszámolt, hogy a kerületben élők évente négyszer ingyen vihetnek a telepre olyan hulladékot, amelynek leadásáért egyébként fizetniük kellene. Évente háromszor lomokat, egy további esetben pedig legfeljebb öt autógumit adhatnak le térítésmentesen. Németh Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő, a párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelt állomásnak nevezte az udvar átadását, véleménye szerint az egész dél-budai régió szempontjából fontos a beruházás. A képviselő kiemelte, hogy az udvar munkahelyeket is teremtett a kerületben.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.