Átadták a Komlói Fűtőerőmű biomassza blokkját

Elkészült a Komlói Fűtőerőmű Zrt. új, biomassza tüzelésű blokkja, melyet Bajnai Gordon miniszterelnök adott át pénteken.

Az 1,4 milliárd forintból, mintegy félmilliárd forint európai uniós támogatással épült 18 megawatt teljesítményű berendezés a távfűtés áfájának mérséklésével együtt a távfűtés fogyasztói árának 25 százalékos csökkentését tette lehetővé a város több mint 5 ezer lakástulajdonosa és 300 vállalkozás számára. Mindez azért jelentős, mert a komlói távfűtés eddig az egyik legdrágább volt Magyarországon: egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás havi fűtési költsége télen elérte a 42 ezer forintot.

A Zobák-aknán üzemelő új erőművi blokk amellett, hogy olcsóbban termel energiát a régi gázüzemű berendezéseknél, csökkenti Komló környezetterhelését. A működéséhez szükséges évi 15 ezer tonna fa alapanyagot pedig 20 kilométeres körzetből szerzik be, munkát adva a környező erdészeteknek.
Bajnai Gordon miniszterelnök az átadási ünnepségen hangsúlyozta, hogy Komló bizonyítja: nemcsak a bányászati hagyományok ápolásában jeleskedik, hanem képes a jövőbe is tekinteni. Kitért arra is, hogy a komlói az ország egyik legsikeresebb kistérsége az európai uniós pályázatok tekintetében. A város és a környező települések tudatos összefogással újítják meg magukat, az elmúlt három évben 6 milliárd forint támogatást nyertek.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.