Átadták pénteken a Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt. 1,064 milliárd forintos beruházással épített biogázüzemét, a Dél-Dunántúl első ilyen létesítményét - közölte a társaság vezérigazgatója az MTI-vel.

Átadták a kaposszekcsői biogázüzemet

Átadták pénteken a Kaposszekcsői Mezőgazdasági Zrt. 1,064 milliárd forintos beruházással épített biogázüzemét, a Dél-Dunántúl első ilyen létesítményét – közölte a társaság vezérigazgatója az MTI-vel.

A létesítményt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter adta át – mondta Papp Nándor.
Az 54 százalékos európai uniós támogatással épített üzemről a társaság vezetője elmondta: a kaposszekcsői ipari parkban 1,7 hektáros területen három, egyenként 2500 köbméteres erjesztőtankban állítanak elő biogázt, amelynek alapanyaga a mintegy 800 szarvasmarhát és 5000  sertést tartó mezőgazdasági cég telepén keletkező trágya és hígtrágya. Ugyancsak biogáz előállításához használják fel a bioetanol-gyártásnál melléktermékeként keletkező úgynevezett szeszmoslékot.

A biogázüzem mellett a dombóvári Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft. tervez bioetanol-üzemet építeni, amely nemcsak nyersanyagot ad, hanem az itt keletkező hulladékhőt is hasznosítja.
A biogázüzem áramtermelő kapacitása 0,83 megawatt, az áramot
az E.ON veszi át. Az üzem a tervek szerint az év második felében termel teljes kapacitással – tette hozzá Papp Nándor.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.