Atacama- expedíció

Magyarok indítanak expedíciót a világ legmagasabb aktív vulkánjára. Argentína és Chile határán húzódik az Ojos del Salado, mely 6893 méter magas. Itt található a Föld legmagasabban fekvő tava is, ami 6380 méteren terül el.

Az expedíció négy hétig tart, ez alatt több magasságon fognak monitorozni. Azt vizsgálják, hogy ahogyan változik a földi klíma, ennek hatására miként alakul át a földfelszín. Ehhez olyan területre kell menni, ahol világos, egyértelmű értékeket lehet kapni, ahol jól láthatók a talajon lévő elváltozások, különbségek. Nagy Balázs geográfus, a Földgömb magazin főszerkesztője először 2010-ben mászta meg a vulkánt. Azóta már háromszor járt a terepen, Heiling Zsolt, a magazin kiadója pedig kétszer látogatott a helyszínre. Elmondásuk szerint csak olyan területen lehet expedíciót végrehajtani, amit kellően ismerünk. Két évet ölelt fel az expedíció tervezése, elsősorban financiális okok miatt, mivel az utazáson és az ott tartózkodáson kívül a tudományos kutatáshoz szükséges műszereket is be kellett szerezni.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának vendége Nagy Balázs elmondja, hogy ez a terület azért megfelelő, mert emberi hatásoktól mentes, hiszen 200 km-es körzetben nincs ivóvíz, így teljesen lakatlan. Nincs összefüggő növényzet, és egyszerre megtalálható rajta a tundra és a sivatagi helyszín is. Így kevesebb a zavaró tényező, amire figyelni kell.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.