Árvíz – Veszélybe kerültek a műemlékek is Észak-Magyarországon

Az elmúlt hetek esőzései és az árvíz miatt veszélybe kerültek Észak-Magyarországon a műemlékek és a régészeti lelőhelyek is – tájékoztatta Paszternák István régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Észak-magyarországi Irodájának vezetője az MTI-t szerdán.

A hivatal aggodalommal és fokozott figyelemmel kíséri az elmúlt hetek szokatlanul szélsőséges időjárási viszonyait, melyek emberek százezreinek életét és javait fenyegetik. A rendkívüli csapadék okozta tragikus áradások és belvizek sajnos nem kímélik sem védett műemlékeinket, sem pedig régészeti lelőhelyeinket – fogalmazott Paszternák István.
Közölte: a KÖH munkatársai azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban felmérhessék a kulturális értékekben keletkezett károkat.

Mivel az ár- és belvíz sújtotta területeken a közlekedés továbbra is nehéz vagy lehetetlen, a felmérő munkát egyedül nem tudják elvégezni, ezért kérik, hogy az ár- és belvíz által érintett települések önkormányzatai, illetve a kárt szenvedett műemlék épületek, régészeti lelőhelyek tulajdonosai, kezelői, használói az esetleges káreseményekről tájékoztassák a hivatalt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.