Árvíz – Több közép-magyarországi szakaszon is mérsékelték a készültséget

Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget Pest megye több pontján – áll a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság szerdai, az MTI-hez is eljuttatott közleményében.

A Szigetújfalu-csepeli, a Dunafüred-érdi, a gödi és a budakalászi árvízvédelmi szakaszokon kedden 18 órától, míg a Szentendrei-szigeti szakaszon szerdán déltől rendelték el a korábbinál kisebb, II. fokú készültséget a Duna folyamatos apadása miatt. A közlemény szerint a tahitótfalui zsilip környékén buzgárok jelentek meg, melyeket körülzártak, majd megkezdték az apadó ágban a jelenség felmérését.
A vízügyi igazgatóság az érintett Duna menti településeken folyamatos figyelőszolgálatot tart fenn, irányítja az elrendelt fokozatoknak megfelelő beavatkozásokat a védekezési helyszíneken, s továbbra is állandó kapcsolatban áll a védekező önkormányzatokkal.
Apad a Zagyva és az Ipoly, s a Duna vízszintje is csökken – olvasható a közleményben. A Duna vízszintje Nagymarosnál kedden kora délutántól óránként átlagosan 2 centiméterrel, míg Budapesten szerda reggel 7-től óránként 1 centiméterrel csökken.
Tovább javult a helyzet a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság belvízzel elöntött területein is, ami a szivattyútelepek és mobil szivattyúk folyamatos üzemeltetésével, valamint a kedvező időjárási viszonyokkal magyarázható. A javuló tendencia ellenére a figyelőszolgálatot ezeken a pontokon is fenntartják – áll a vízügyi igazgatóság szerdai közleményében.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.